Engelskt namn: Food design
Denna kursplan gäller: 2016-08-15 till 2020-08-09 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2020-08-10
Kursplan för kurser med start innan 2020-08-09
Kurskod: 2KN060
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Prefekten, 2016-06-13
Kursen innehåller en allmän introduktion av sensorisk analys, vad det är och hur man kan använda sig av olika sensoriska analysmetoder. En fördjupad teoretisk och praktisk kunskap om de olika sensoriska analysmetoderna behandlas men även metodernas användningsområden och tillämpning, försöksuppläggning, panelselektering, träning av panel, lokaler och skalor diskuteras. Studenterna organiserar och genomför de vanligaste sensoriska testerna, gör statistisk bearbetning av sensorisk data samt tolkar och rapporterar framkomna resultat. För att få en ökad förståelse för människans perception behandlas även sinnenas anatomi och fysiologi. Människan som mätinstrument diskuteras med utgångspunkt från perceptionsprocessen där allt från hur vi detekterar, diskriminerar och kvantifierar diskuteras.
I momentet ingår också att läsa, tolka, kritiskt granska och diskutera vetenskapliga artiklar.
Efter slutförd kurs ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: Godkänt betyg på minst tre av fyra moment på Kostvetenskap A samt godkänt betyg på minst ett moment på Kostvetenskap B eller motsvarande
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier samt laborationer. Deltagande vid seminarier och laborationer är obligatoriskt.
Examination sker genom skriftlig salstentamen samt praktiska laborations- och seminariemoment i grupp som redovisas muntligt. Vid seminarier och laborationer sätts något av betygen U eller G.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga examinationer och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.
Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller praktik inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet/praktiken
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs, om inte särskilda skäl talar emot det (Högskoleförordningen 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till studierektor för Institutionen för kostvetenskap. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och
Kursen får tillsammans med kursen 2KN018 tas med i examen med sammanlagt 15 hp.
Sensory Evaluation of Food : Principles and Practices
Lawless Harry T., Heymann Hildegarde.
New York, NY : Springer New York : 2010. :
Table of Contents / Abstracts
ISBN: 978-1-4419-6488-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: OBS! Ej tillgänglig elektronisk, tryckt version gäller.
Flavor measurement
Ho Chi-Tang, Manley Charles H
New York : M. Dekker : c1993 : xii, 379 p. :
ISBN: 0-8247-9056-1 (acid-free paper)
Se Umeå UB:s söktjänst
Dijksterhuis Garmt B.
Multivariate data analysis in sensory and consumer science
Trumbull, Conn. : Food & Nutrition Press : cop. 1997 : 317 s. :
ISBN: 0-917678-41-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Sensation and perception
Coren Stanley, Ward Lawrence M, Enns James T
6th ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : c2004 : x, 598 p. :
http://www.loc.gov/catdir/description/wiley038/2003049725.html
ISBN: 0-471-45147-9 (cloth : international edition) : No price
Se Umeå UB:s söktjänst
Sensory evaluation techniques
Meilgaard Morten C., Civille Gail Vance, Carr B. Thomas
4. ed. : Boca Raton, Fla. : CRC : 2007 : [16], 448 p. :
ISBN: 978-0-8493-3839-7 (hbk.) : ?49.99
Se Umeå UB:s söktjänst
Jonsäll A.
Sensory Quality of Pork, influences of Rearing System, Feed, Genotype and Sex
Uppsala Universitet : 2000 :
Logue Alexandra Woods
The psychology of eating and drinking
3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar kan tillkomma
Sensory Evaluation of Food : Principles and Practices
Lawless Harry T., Heymann Hildegarde.
New York, NY : Springer New York : 2010. :
Table of Contents / Abstracts
ISBN: 978-1-4419-6488-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Flavor measurement
Ho Chi-Tang, Manley Charles H
New York : M. Dekker : c1993 : xii, 379 p. :
ISBN: 0-8247-9056-1 (acid-free paper)
Se Umeå UB:s söktjänst
Dijksterhuis Garmt B.
Multivariate data analysis in sensory and consumer science
Trumbull, Conn. : Food & Nutrition Press : cop. 1997 : 317 s. :
ISBN: 0-917678-41-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Sensation and perception
Coren Stanley, Ward Lawrence M, Enns James T
6th ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : c2004 : x, 598 p. :
http://www.loc.gov/catdir/description/wiley038/2003049725.html
ISBN: 0-471-45147-9 (cloth : international edition) : No price
Se Umeå UB:s söktjänst
Sensory evaluation techniques
Meilgaard Morten C., Civille Gail Vance, Carr B. Thomas
4. ed. : Boca Raton, Fla. : CRC : 2007 : [16], 448 p. :
ISBN: 978-0-8493-3839-7 (hbk.) : ?49.99
Se Umeå UB:s söktjänst
Jonsäll A.
Sensory Quality of Pork, influences of Rearing System, Feed, Genotype and Sex
Uppsala Universitet : 2000 :
Logue Alexandra Woods
The psychology of eating and drinking
3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare artiklar kan tillkomma