Engelskt namn: Cognitive Neuropsychology - Advanced Level
Denna kursplan gäller: 2009-11-30 till 2011-01-16 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2015-08-24
Kursplan för kurser med start mellan 2013-09-02 och 2015-08-23
Kursplan för kurser med start mellan 2011-01-17 och 2013-09-01
Kursplan för kurser med start innan 2011-01-16
Kurskod: 2KO008
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Psykologi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: Programkommittén för Psykologprogrammet, 2009-10-23
Kursens mål är att ge fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper inom området för kognitiv neuropsykologi utifrån neurovetenskaplig och klinisk neuropsykologisk forskning. Tonvikt läggs på användandet av experimentell metodik för att belysa sambandet mellan hjärnans processer och våra mentala funktioner och tillämpning av neuropsykologiska kunskaper i bedömning och behandling av personer med olika hjärnskador. Kursen består av två moment: Moment 1. Kognitiv neuropsykologi, 7.5 hp (Cognitive Neuropsychology 7.5 ECTS) Moment 1 behandlar teorier och metoder inom den kognitiva neuropsykologin med fokus på perception, uppmärksamhet, minnesfunktioner exekutiva funktioner, emotion och språkliga funktioner. Likaså behandlas hjärnans tidiga utveckling samt avvikelser. Vidare ges grundläggande orientering om neurologiska, psykiatriska och geriatriska sjukdomstillstånd och de neuropsykologiska funktionsnedsättningar som karakteriserar dessa tillstånd, samt en introduktion till kognitiv rehabilitering. Moment 2. Neuropsykologisk testning, 7.5 hp (Neuropsychological Testing, 7.5 ECTS) Moment 2 behandlar neuropsykologisk testning ur ett teoretiskt och praktiskt perspektiv. Momentet bygger vidare på de grunder om klassisk testteori som gavs på Kurs 12 här med fokus på tillämpning inom området för neuropsykologiska mätningar. Grunder i testkonstruktion ges med betoning på hur arbetet med att designa, konstruera och utpröva ett test går till. En central del i momentet är att ge goda insikter i neuropsykologiskt utredningsarbete där förtrogenhet med ett flertal neuropsykologiska testbatterier för mätning av allmän kognition och begåvning, minnesfunktioner, och exekutiva funktioner kommer att ges. Likaså läggs grunderna för resultattolkning och skriftlig och muntlig avrapportering. Momentet berör även juridiska och etiska aspekter på neuropsykologiskt utredningsarbete. Dessutom ger momentet kunskap om hur olika faktorer såsom genus, etnisk tillhörighet, socioekonomi, och ålder inverkar på det neuropsykologiska utredningsarbetet.
Efter moment 1 skall studenten: Kunna redogöra för och på vetenskaplig grund kritiskt utvärdera centrala begrepp, teorier och empiriska fynd inom kognitiv neuropsykologi relaterat till de processer som styr perception, uppmärksamhet, exekutiva funktioner, minne, språk och emotion. Kunna redogöra för funktionell neuroanatomi relaterat till de processer som reglerar perception, uppmärksamhet, exekutiva funktioner, minne, språk och emotion. Kunna redogöra för metoder som används för att studera sambandet mellan mentala processer och hjärnans funktioner och förstå metodernas begränsningar. Kunna beskriva hjärnans tidiga utveckling och utvecklingsrelaterade störningar. Kunna beskriva de skadebilder och neuropsykologiska profiler som förknippas med vanliga neurologiska, psykiatriska och geriatriska sjukdomar. Kunna redogöra för och på vetenskaplig grund kritiskt utvärdera metoder och teorier inom kognitiv rehabilitering. Efter moment 2 skall studenten ha: Fördjupade kunskaper om mätteoretiska begrepp med fokus på testkonstruktion. Goda kunskaper om det neuropsykologiska utredningsarbetets olika moment såsom planering, testbjudning, sammanställning och återkoppling. Goda kunskaper om olika typer av test och testbatterier som används för bedömning av kognitiva förmågor såsom uppmärksamhet, minnesfunktioner, exekutiva funktioner och allmänna begåvningsfunktioner. Grundläggande färdigheter i att administrera, sammanställa resultat och tolka neuropsykologiska test och i tal och skrift avrapportera fynden i form av ett neuropsykologiskt utlåtande. Förtrogenhet med lagar och regler för etisk professionalism. Förmåga att kritiskt reflektera över olika faktorers inverkan på det neuropsykologiska utredningsarbetet såsom genus, etnisk tillhörighet, socioekonomi, och ålder.
För att delta i kursen krävs att man är antagen till Psykologprogrammet med inriktning mot idrott. Kursen läses i enlighet med dess inplacering i aktuell utbildningsplan. Beslut om avvikelse från kursordning fattas av berörd studierektor. Specifikt för denna kurs gäller att man måste ha klart Psykologprogrammet med inriktning mot idrotts kurs 9 moment 2 och kurs 11 samt lägst 165 hp inom Psykologprogrammet med inriktning mot idrott inrapporterat i LADOK.
Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar, seminarier, handledning och självständigt arbete.
Examinationen är individuell och sker genom arbetsuppgifter, deltagande i obligatorisk undervisning samt skriftlig tentamen. Förekomst av obligatorisk undervisning anges i schema. Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen (minst två tillfällen om det gäller praktik eller klinisk undervisning eller motsvarande). För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets regelsamling. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till nämnden för grundutbildning, Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar. Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Blankett tillhandahålls av Institutionen för psykologi. Ansökan skickas till Registrator (Registrator, Umeå Universitet, 901 87 Umeå) av studenten där den ges ett diarienummer. Därefter skickas ansökan till berörd institution. Studievägledaren bereder ärendet och berörd studierektor beslutar om tillgodoräknande på kurs/moment efter skriftlig ansökan. Beslut fattas inom 2 månader. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Fundamentals of human neuropsychology
Kolb Bryan, Whishaw Ian Q.d 1939-
6. ed. : Basingstoke : Palgrave Macmillan : cop. 2009 : 818 s. :
ISBN: 978-0-7167-9586-5 (hbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: ISBN-10: 0-7167-9586-8
Nyberg Lars
Kognitiv neurovetenskap : studier av sambandet mellan hjärnaktivitet och mentala processer
2., [utökade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 214 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/7867-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-05155-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare.
Psychological assessment and report writing
Goldfinger K, Pomerantz A.M
Thousand Oak : CA: Sage : 2009 :
ISBN: 978-1-4129-6096-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Psykologutlåtanden och intyg
Selander Ulla-Britt, Nyman Håkan
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 94 s. :
ISBN: 978-91-44-04779-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare.