Engelskt namn: Food and Beverages
Denna kursplan gäller: 2010-08-30 till 2012-01-01 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2013-08-19
Kursplan för kurser med start mellan 2013-01-07 och 2013-08-18
Kursplan för kurser med start mellan 2012-01-02 och 2013-01-06
Kursplan för kurser med start mellan 2010-08-30 och 2012-01-01
Kurskod: 2MR016
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2008-09-08
Reviderad av: Restauranghögskolans programkommitté, 2011-05-09
Kursen innehåller två moment. Moment 1, Sinnenas funktion och roll (The functional roll of the senses), 3 hp. Momentet behandlar för mat och dryck relevanta sinnens anatomi, fysiologi och psykologi. Momentet behandlar även samspel mellan sinnena och innehåller inslag om preferens och kostval, aptit och mataversioner. Moment 2, Olika kombinationer av mat och dryck (Different combinations of food and beverage) 12 hp. Momentet behandlar olika druvors egenskaper och olika kombinationer mellan mat och vin samt mat och andra drycker enligt teorierna om samklang och kontradiktion.
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna redovisa grundläggande kunskaper om för mat och dryck relevanta sinnens anatomi, fysiologi och psykologi samt redovisa grundläggande kunskaper om preferens, kostval, aptit och mataversioner redovisa kunskaper om olika druvtypiska viners doft- och smakegenskaper redovisa fördjupade kunskaper om teorierna om samklang och kontradiktion kombinera olika drycker med mat utifrån dryckernas och matens olika egenskaper
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och laborationer. Under kursen skall studenterna genomföra och skriftligt redovisa en mindre undersökning inom området mat och dryck. Laborationer och gruppredovisning är obligatoriska.
Kursen examineras genom aktivt deltagande i gruppövningar och laborationer, genom skriftliga tentamina samt ett praktiskt prov. För moment 2 tillkommer examination i form av en redovisning av grupparbete. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För väl godkänt på kursen krävs betyget väl godkänt på båda momenten. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Kombinera mat och vin
Dolk Jens, Forslin Liselotte
Kakao Förlag : 2012 : 160 s. :
ISBN: 978-91-85861-63-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Boken ges ut 2012-09-15
Logue Alexandra Woods
The psychology of eating and drinking
3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kompendium köpes vid första kurstillfället.
Jamais Michel
Vin & gastronomi
1. uppl. : Stockholm ;a Luzern : Millhouse : 2001 : 256 s. :
ISBN: 91-89614-00-3 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Jamais Michel
Vin & gastronomi
1. uppl. : Stockholm ;a Luzern : Millhouse : 2001 : 256 s. :
ISBN: 91-89614-00-3 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Logue Alexandra Woods
The psychology of eating and drinking
3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kompendium köpes vid första kurstillfället.
Kombinera mat & vin : nya recept till våra favoritdruvor
Dolk Jens, Forslin Liselotte, Bogren Martin
[Ny utg.] : Malmö : Kakao : 2009 : 151 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-85861-17-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Jamais Michel
Vin & gastronomi
1. uppl. : Stockholm ;a Luzern : Millhouse : 2001 : 256 s. :
ISBN: 91-89614-00-3 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Logue Alexandra Woods
The psychology of eating and drinking
3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kombinera mat & vin : nya recept till våra favoritdruvor
Dolk Jens, Forslin Liselotte
Malmö : Kakao : 2006 : 151, [4] s. :
ISBN: 91-975724-5-4
Se Umeå UB:s söktjänst