"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Mat och dryck, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Food and Beverages

Denna kursplan gäller: 2010-08-30 till 2012-01-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR016

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2008-09-08

Reviderad av: Restauranghögskolans programkommitté, 2011-05-09

Innehåll

Kursen innehåller två moment. Moment 1, Sinnenas funktion och roll (The functional roll of the senses), 3 hp. Momentet behandlar för mat och dryck relevanta sinnens anatomi, fysiologi och psykologi. Momentet behandlar även samspel mellan sinnena och innehåller inslag om preferens och kostval, aptit och mataversioner. Moment 2, Olika kombinationer av mat och dryck (Different combinations of food and beverage) 12 hp. Momentet behandlar olika druvors egenskaper och olika kombinationer mellan mat och vin samt mat och andra drycker enligt teorierna om samklang och kontradiktion.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna • redovisa grundläggande kunskaper om för mat och dryck relevanta sinnens anatomi, fysiologi och psykologi samt redovisa grundläggande kunskaper om preferens, kostval, aptit och mataversioner • redovisa kunskaper om olika druvtypiska viners doft- och smakegenskaper • redovisa fördjupade kunskaper om teorierna om samklang och kontradiktion • kombinera olika drycker med mat utifrån dryckernas och matens olika egenskaper

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, gruppövningar och laborationer. Under kursen skall studenterna genomföra och skriftligt redovisa en mindre undersökning inom området mat och dryck. Laborationer och gruppredovisning är obligatoriska.

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i gruppövningar och laborationer, genom skriftliga tentamina samt ett praktiskt prov. För moment 2 tillkommer examination i form av en redovisning av grupparbete. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För väl godkänt på kursen krävs betyget väl godkänt på båda momenten. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

  • Giltig från: 2012 vecka 31

    Mat och dryck 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    Kombinera mat och vin
    Dolk Jens, Forslin Liselotte
    Kakao Förlag : 2012 : 160 s. :
    ISBN: 978-91-85861-63-7 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Boken ges ut 2012-09-15

    Logue Alexandra Woods
    The psychology of eating and drinking
    3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
    ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kompendium köpes vid första kurstillfället.

    Referenslitteratur

    Jamais Michel
    Vin & gastronomi
    1. uppl. : Stockholm ;a Luzern : Millhouse : 2001 : 256 s. :
    ISBN: 91-89614-00-3 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2012 vecka 3

    Mat och dryck 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    Jamais Michel
    Vin & gastronomi
    1. uppl. : Stockholm ;a Luzern : Millhouse : 2001 : 256 s. :
    ISBN: 91-89614-00-3 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Logue Alexandra Woods
    The psychology of eating and drinking
    3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
    ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: Kompendium köpes vid första kurstillfället.

    Referenslitteratur

    Kombinera mat & vin : nya recept till våra favoritdruvor
    Dolk Jens, Forslin Liselotte, Bogren Martin
    [Ny utg.] : Malmö : Kakao : 2009 : 151 s. :
    Omslagsbild
    ISBN: 978-91-85861-17-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

  • Giltig från: 2011 vecka 36

    Jamais Michel
    Vin & gastronomi
    1. uppl. : Stockholm ;a Luzern : Millhouse : 2001 : 256 s. :
    ISBN: 91-89614-00-3 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Logue Alexandra Woods
    The psychology of eating and drinking
    3. ed. : New York : Brunner-Routledge : 2004 : xiv, 359 s. :
    ISBN: 0-415-95008-2 (inb.)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kombinera mat & vin : nya recept till våra favoritdruvor
    Dolk Jens, Forslin Liselotte
    Malmö : Kakao : 2006 : 151, [4] s. :
    ISBN: 91-975724-5-4
    Se Umeå UB:s söktjänst