"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Gastronomins grunder, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Introduction to Gastronomy

Denna kursplan gäller: 2008-03-03 till 2012-02-26 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR018

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2008-02-13

Innehåll

Kursen behandlar råvaror för matlagning och bakning och deras egenskaper. Kursen syftar även till att den studerande ska uppnå grundläggande färdigheter i beredning av råvaror. Vidare ingår olika grundläggande tekniker för matlagning samt bakning. Kännedom ges om receptteknik och måltidsplanering. Ett egenkontrollprogram upprättas för verksamheten under kursen. Träning ges i näringsberäkning och kostnadsberäkning. Genom studiebesök på produktionsanläggningar för livsmedel ges inblick i modern livsmedelsindustri.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna - identifiera och beskriva råvarors ursprung, egenskaper och användningsområden för klassisk och modern matlagning, - förklara och visa vad en god mis en place innebär för verksamheten i ett kök, - visa grundläggande färdigheter i beredning av råvaror, - visa grundläggande tekniker för matlagning, bakning och konditori, - självständigt tillaga klassiska maträtter, - utforma recept och tillämpa närings- och kostnadsberäkning, - upprätta ett egenkontrollprogram för verksamhet i kök. Den studerande ska även kunna visa en förmåga att i det praktiska köksarbetet - hålla hög nivå på hygienarbete, - rätt förvara livsmedel, - underhålla och rätt använda köksutrustning.

Behörighetskrav

För tillträde krävs genomgångna kurser i Matens kemi och sensorik 15hp och Kost och Hälsa 15hp eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, praktiska övningar i kök och studiebesök. Praktiska övningar i kök och studiebesök är obligatoriska. Viss undervisning i kök kan ske på kvällstid.

Examination

Kursen examineras genom bedömning av det praktiska arbetet i kök och praktiskt och teoretiskt prov i slutet av kursen. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

  • Giltig från: 2012 vecka 3

    Gastronomins grunder 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    Vikttabell
    [Ny uppl.] : Uppsala : Statens livsmedelsverk : 1999 : 48 s. :
    ISBN: 91-7714-117-2
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelstabeller.
    Skoluppl. : Uppsala : Statens livsmedelsverk : 1990 : 86 s. :
    ISBN: 91-7714-014-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Werle, Cox L, J
    Ingredients
    Könemann im Tandem : 2005 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISBN: 9783833159718

    Professional cooking
    Gisslen Wayne, Smith J. Gerard
    7th ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : c2011 : xxxi, 1088 p. :
    ISBN: 978-0-470-19752-3 (Higher Education cloth)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Matlagning - en handbok
    Hallberg Jan-Erik, Hjelmberg Anders
    2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 420 s. :
    ISBN: 9144034229
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bröd
    Hedh Jan, Andersson Klas
    2. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2009 : 239 s. :
    ISBN: 978-91-1-302547-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jägarens nya kokbok : från jakt till dukat bord
    Klötzke Gert, Mörner Torsten
    Stockholm : Prisma : cop. 2005 : 192 s. :
    ISBN: 91-518-4368-4 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Husmanskonst
    Mannerström Leif, Melander Tord
    Stockholm : Prisma : 2006 : 255, [1] s. :
    ISBN: 91-518-4462-1 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kött : välja, hantera, tillaga
    Fällman Håkan, Skoglöf Magnus, Kimbell Katy
    Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 287, [1] s. :
    ISBN: 978-91-27-11787-7 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Kompendier - tillhandahålls av Enheten för Restauranghögskolan

  • Giltig från: 2008 vecka 9

    The Culinary Institute of America
    The professional chef
    8th ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : 2006 : xvi, 1215 p. :
    ISBN: 0-7645-5734-3 (cloth : alk. paper)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Vikttabell
    [Ny uppl.] : Uppsala : Statens livsmedelsverk : 1999 : 48 s. :
    ISBN: 91-7714-117-2
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsverket. Livsmedelstabeller. Uppsala. Senaste uppl. Werle, L., Cox, J. Ingredients, Könemann im Tandem, Tyskland, 2005 Kompendier - tillhandahålls av Enheten för Restauranghögskolan

    Referenslitteratur

    Matlagning - en handbok
    Hallberg Jan-Erik, Hjelmberg Anders
    2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 420 s. :
    ISBN: 9144034229
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hedh Jan
    Bröd
    Stockholm : Prisma : 2004 : 239, [1] s. :
    ISBN: 91-518-4259-9 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jägarens nya kokbok : från jakt till dukat bord
    Klötzke Gert, Mörner Torsten
    Stockholm : Prisma : cop. 2005 : 192 s. :
    ISBN: 91-518-4368-4 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Husmanskonst
    Mannerström Leif, Melander Tord
    Stockholm : Prisma : 2006 : 255, [1] s. :
    ISBN: 91-518-4462-1 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst