Engelskt namn: Knowledge of Wine and Service Techniques
Denna kursplan gäller: 2007-08-27 till 2012-02-26 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2012-02-27
Kursplan för kurser med start innan 2012-02-26
Kurskod: 2MR022
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Ledningsgr för hotell- och restaurangmanagementprogr och gastronomiprogr, 2007-05-28
Kursens syftar till att den studerande ska förvärva en gedigen förmåga att beskriva karaktären på olika viner producerade runt om i världen samt färdighet att arbeta i matsal och att servera vin i matsal enligt klassiskt sommelierhantverk. Den studerande skall också ha förvärvat fördjupade kunskaper om odling och tillverkning av olika vintyper genom en studieresa till ett vinproducerande land. Vidare behandlas handel med vin. Kursen innehåller tre moment: Moment 1, Vin- och druvkunskap samt vinframställning 6 hp, Moment 2, Fältstudie 3 hp och Moment 3, Vinstilar och serveringshantverk 6 hp.
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna - visa fördjupade kunskaper att beskriva olika druvors egenskaper, odling och framställning av olika typer av vin, - visa en utvecklad färdighet vid vinprovningar att karaktärisera utseende, doft och smak hos olika typer av vin beroende på druvsort, ursprung och tillverkningsmetod, - redovisa fördjupade kunskaper om vinområden och vinstilar, - medverka i planering och genomförande service av vin och mat i matsal och vid bankettsittning, - visa färdigheter att med klassiska och moderna tekniker i serveringshantverket servera dryck och mat.
För tillträde krävs godkänt resultat i kursen Drycker 15 hp samt genomgången kurs i Mat och Dryck 15 hp eller motsvarande
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, vinprovningar och praktiskt arbete i matsal samt studiebesök i vinproducerande land. Vinprovningar, praktiskt arbete i matsal och studiebesök är obligatoriska. Viss undervisning i matsal kan ske kvällstid och utanför campus.
Moment 1 examineras genom aktivt deltagande vid vinprovningar samt genom löpande inlämning av skriftliga uppgifter. Moment 2 förutsätter avklarad examination på moment 1 och examineras genom ett aktivt arbete i förberedelser och genomförande av studieresa samt genom en rapportskrivning och ett seminarium kring rapport och studieresa. Moment 3 examineras genom en skriftlig tentamen samt genom praktiskt prov. Vidare sker examination fortlöpande i samband med praktiska övningar i matsal. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Robinson Jancis
The Oxford companion to wine
3. ed. : Oxford : Oxford University Press : 2006 : xxiv, 813, [1] s., [16] pl.-bl. :
ISBN: 0-19-860990-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Odla och tillverka vin
Torstenson Lars, Pappinen Lauri
2 uppl. : Sundbyberg : Pagina förlags AB : 2009 : ix, 293 s. :
ISBN: 91-7241-147-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Robinson Jancis
Wines and spirits : understanding style and quality
Rev. ed. : London : Wine and Spirit Education Trust : 2011 : xi, 2-278 s. :
ISBN: 978-1-905819-15-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Systembolagets kartbok över vinområden, Stockholm, Systembolaget (senaste upplagan)
Därtill tillkommer anvisad litteratur relaterad till studieresan.
Druvan bakom vinet : din guide till världens druvsorter och de viner de frambringar
Clarke Oz, Rand Margaret
2. uppl. : Stockholm : Wahlström & Widstrand : 2003 : 320 s. :
ISBN: 91-46-20348-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Fielden Christopher
Exploring the world of wines and spirits
London : Wine & Spirit Education Trust : 2005 : xiii, 244 s. :
ISBN: 0-9517936-6-7
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (senaste upplagan, http://www.wset.co.uk)
Robinson Jancis
The Oxford companion to wine
3. ed. : Oxford : Oxford University Press : 2006 : xxiv, 813, [1] s., [16] pl.-bl. :
ISBN: 0-19-860990-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Torstenson Lars
Vintillverkningens ABC
Stockholm : Bonnier : 2004 : 186 s. :
ISBN: 91-0-058166-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Därtill tillkommer anvisad litteratur relaterad till studieresan.
Systembolagets kartbok över vinområden, Stockholm, Systembolaget (senaste upplagan).