"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Vinkunskap med serveringshantverk, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Knowledge of Wine and Service Techniques

Denna kursplan gäller: 2007-08-27 till 2012-02-26 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR022

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Ledningsgr för hotell- och restaurangmanagementprogr och gastronomiprogr, 2007-05-28

Innehåll

Kursens syftar till att den studerande ska förvärva en gedigen förmåga att beskriva karaktären på olika viner producerade runt om i världen samt färdighet att arbeta i matsal och att servera vin i matsal enligt klassiskt sommelierhantverk. Den studerande skall också ha förvärvat fördjupade kunskaper om odling och tillverkning av olika vintyper genom en studieresa till ett vinproducerande land. Vidare behandlas handel med vin. Kursen innehåller tre moment: Moment 1, Vin- och druvkunskap samt vinframställning 6 hp, Moment 2, Fältstudie 3 hp och Moment 3, Vinstilar och serveringshantverk 6 hp.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna - visa fördjupade kunskaper att beskriva olika druvors egenskaper, odling och framställning av olika typer av vin, - visa en utvecklad färdighet vid vinprovningar att karaktärisera utseende, doft och smak hos olika typer av vin beroende på druvsort, ursprung och tillverkningsmetod, - redovisa fördjupade kunskaper om vinområden och vinstilar, - medverka i planering och genomförande service av vin och mat i matsal och vid bankettsittning, - visa färdigheter att med klassiska och moderna tekniker i serveringshantverket servera dryck och mat.

Behörighetskrav

För tillträde krävs godkänt resultat i kursen Drycker 15 hp samt genomgången kurs i Mat och Dryck 15 hp eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, vinprovningar och praktiskt arbete i matsal samt studiebesök i vinproducerande land. Vinprovningar, praktiskt arbete i matsal och studiebesök är obligatoriska. Viss undervisning i matsal kan ske kvällstid och utanför campus.

Examination

Moment 1 examineras genom aktivt deltagande vid vinprovningar samt genom löpande inlämning av skriftliga uppgifter. Moment 2 förutsätter avklarad examination på moment 1 och examineras genom ett aktivt arbete i förberedelser och genomförande av studieresa samt genom en rapportskrivning och ett seminarium kring rapport och studieresa. Moment 3 examineras genom en skriftlig tentamen samt genom praktiskt prov. Vidare sker examination fortlöpande i samband med praktiska övningar i matsal. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

  • Giltig från: 2012 vecka 2

    Vinkunskap med serveringshantverk 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    Robinson Jancis
    The Oxford companion to wine
    3. ed. : Oxford : Oxford University Press : 2006 : xxiv, 813, [1] s., [16] pl.-bl. :
    ISBN: 0-19-860990-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Odla och tillverka vin
    Torstenson Lars, Pappinen Lauri
    2 uppl. : Sundbyberg : Pagina förlags AB : 2009 : ix, 293 s. :
    ISBN: 91-7241-147-3
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Robinson Jancis
    Wines and spirits : understanding style and quality
    Rev. ed. : London : Wine and Spirit Education Trust : 2011 : xi, 2-278 s. :
    ISBN: 978-1-905819-15-7
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Systembolagets kartbok över vinområden, Stockholm, Systembolaget (senaste upplagan)

    Därtill tillkommer anvisad litteratur relaterad till studieresan.

  • Giltig från: 2007 vecka 34

    Druvan bakom vinet : din guide till världens druvsorter och de viner de frambringar
    Clarke Oz, Rand Margaret
    2. uppl. : Stockholm : Wahlström & Widstrand : 2003 : 320 s. :
    ISBN: 91-46-20348-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Fielden Christopher
    Exploring the world of wines and spirits
    London : Wine & Spirit Education Trust : 2005 : xiii, 244 s. :
    ISBN: 0-9517936-6-7
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (senaste upplagan, http://www.wset.co.uk)

    Robinson Jancis
    The Oxford companion to wine
    3. ed. : Oxford : Oxford University Press : 2006 : xxiv, 813, [1] s., [16] pl.-bl. :
    ISBN: 0-19-860990-6
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Torstenson Lars
    Vintillverkningens ABC
    Stockholm : Bonnier : 2004 : 186 s. :
    ISBN: 91-0-058166-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Därtill tillkommer anvisad litteratur relaterad till studieresan.

    Referenslitteratur

    Systembolagets kartbok över vinområden, Stockholm, Systembolaget (senaste upplagan).