Kursen ger en introduktion i kvalificerad matlagning. Inledningsvis behandlas grundläggande begrepp och termer, metod samt viktiga råvaror. Därefter sker en teoretisk och praktisk genomgång av olika grundläggande tekniker för tillagning av kött, fisk och fågel samt desserter.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
- redogöra för grundläggande begrepp och termer inom matlagning,
- beskriva viktiga råvaror och hur de kan användas,
- visa grundläggande metodkunskaper inom matlagning.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningen är i huvudsak baserad på föreläsningar kombinerat med praktiska övningar i kök. Praktiska övningar i kök är obligatoriska.
Examination
Kursen examineras fortlöpande genom bedömning av inlämnade uppgifter, samt ett individuellt praktiskt prov i slutet av kursen. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar, och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. En tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För betyget Väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att föra samman olika innehållsliga delar till en för professionen relevant helhet och förmåga att tydliggöra och kritisk diskutera samband mellan enskilda frågeställningar och i kursen behandlade teorier och synsätt.
Ett omprov ska erbjudas senast tre månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov.
I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.
Tillgodoräknande av del av kurs beslutas av betygssättande lärare. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av prefekt/föreståndare. Blankett för tillgodoräknande http://www.umu.se/digitalAssets/22 /22041_anskan-om-tillgodorknande.pdf