"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Grundläggande kreativ matlagning, 5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Introduction to Creative Cooking

Denna kursplan gäller: 2009-09-28 till 2011-02-20 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR041

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-10-01

Innehåll

Kursen ger en introduktion i kvalificerad matlagning. Inledningsvis behandlas grundläggande begrepp och termer, metod samt viktiga råvaror. Därefter sker en teoretisk och praktisk genomgång av olika grundläggande tekniker för tillagning av kött, fisk och fågel samt desserter. Kursen avslutas med ett inslag om hur mat och dryck kan kombineras.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna redogöra för grundläggande begrepp och termer inom matlagning, beskriva viktiga råvaror och hur se kan användas, visa grundläggande färdigheter i matlagning, visa grundläggande kunskaper om hur mat och dryck kan kombineras, visa grundläggande metodkunskaper inom matlagning

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet. Dispens ges för elever som går sista året i gymnasieskolan och dessutom har lägs lägst betyget Godkänd i Svenska A och B och Engelska A. Samt har gymnasieskolans medgivande (styrks med intyg från skoloans rektor).

Undervisningens upplägg

Undervisningen är i huvudsak nätbaserad med videoinspelade föreläsningar, kombinerat med praktiska övningar i kök. Grupparbetsuppgifter kan också förekomma. Praktiska övningar i kök och grupparbetsuppgifter är obligatoriska.

Examination

Kursen examineras fortlöpande genom bedömning av inlämnade uppgifter, samt ett individuellt praktiskt prov i slutet av kursen. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar, och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. En tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. Antalet provtillfällen begränsas till fem.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 40

Matlagning - en handbok
Hallberg Jan-Erik, Hjelmberg Anders
2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 420 s. :
ISBN: 9144034229
Se Umeå UB:s söktjänst