"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Restaurant and Culinary Arts 4, Gastronomy and Creative Cooking

Denna kursplan gäller: 2016-01-11 till 2017-01-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR054

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Föreståndaren, 2014-12-16

Reviderad av: Föreståndaren, 2015-12-14

Innehåll

Kursen är indelad i 2 moment:

  1. Alkohollagen och livsmedelslagen (Alcohol and Food Regulations), 4 hp
  2. Matens kemi (Food Chemistry), 11 hp

Moment 1. Alkohollagen och livsmedelslagen, 4 hp 
Momentet ger en genomgång av olika aspekter på ansvarsfull alkoholhantering och de regelsystem som berör servering av alkoholhaltiga drycker. Här behandlas även medicinska och sociala aspekter av alkohol- och droganvändning. Momentet ger också en genomgång av livsmedelslagen där hygien, förvaring, märkning och tillsatser behandlas.

Moment 2. Matens kemi, 11 hp
Momentet inleds med grundläggande kemi utifrån ett livsmedelsperspektiv. Därefter följer en tillämpad kemi som kan bidra till en fördjupad förståelse av råvarors och tillagade maträtters egenskaper, såsom smak, arom, färg, konsistens och näringsinnehåll.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Alkohollagen och livsmedelslagen
För godkänt moment skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • visa grundläggande förståelse för alkohollagen och tolkningar av lagen vilka ligger till grund för en ansvarsfull alkoholservering
  • visa grundläggande förståelse för de medicinska och sociala effekterna av alkohol- och droganvändning
  • visa grundläggande kunskaper om gällande livsmedelslagstiftning

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • på grundläggande nivå kunna värdera och reflektera kring etik och moral vid hantering och servering av alkohol och livsmedel

Moment 2. Matens kemi
För godkänt moment skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • visa grundläggande förståelse för skillnaden mellan starka och svaga syror och baser, samt principerna för pH och buffert.
  • på grundläggande nivå kunna tillämpa gällande klassifikationssystem för att dela in olika organiska föreningar och förstå principerna för olika typer av organiska reaktioner.
  • på grundläggande nivå kunna klassifikationssystem för att dela in olika kolhydrater, fetter, proteiner och enzymer utifrån namn, byggnad och egenskaper.

Färdighet och förmåga

  • visa grundläggande förmåga att använda relevant information för att kommunicera livsmedelskemiska företeelser och frågeställningar

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • på grundläggande nivå kunna värdera hur kemiska och fysikaliska processer vid beredning och förvaring kan förändra kvalitén hos råvara och färdig produkt.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kursen Måltids- och restaurangvetenskap 3,
15 hp eller motsvarande.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och gruppdiskussioner. Viss undervisning kan ske på kvällstid.

Examination

Moment 1. Alkohollagen och livsmedelslagen
Momentet examineras genom skriftliga laborationsrapporter och muntlig presentation vid seminarium där betyget U eller G sätts och skriftlig salstentamen där betygen U, G eller VG sätts.

Moment 2. Matens kemi
Momentet examineras genom muntlig presentation vid seminarium där betyget U eller G sätts, skriftliga laborationsrapporter och skriftlig salstentamen där betygen U, G eller VG sätts.

Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens delmoment och sätts först när alla moment är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget Väl godkänt på minst 11 hp.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.  För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
 

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 2

ALKOHOLLAGEN OCH LIVSMEDELSLAGEN, 4 HP

Obligatorisk litteratur

Handbok alkohollagen.
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2002 : 1 vol. (lösbl.) :
ISBN: 91-7557-174-9 (i ringpärm)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns nedladdningsbar via Folkhälsomyndighetens hemsida eller via http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-lagar/lagar/svenskforfattningssamling/alkohollag-20101622_sfs-2010-1622/?bet=2010:1622

Livsmedelslagen
Livsmedelsverket :
Livsmedelsverket
Obligatorisk

Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

MATENS KEMI, 11 HP

Obligatorisk litteratur

Bergh Kurt
Kemikompendium
Inst för kostvetenskap : 2008 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen v. 6

Livsmedelskemi : kompendium för YTH
Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
[ Ny utg.] : Lund : 1998 : 115 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen v.6

Kemin i maten
Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Fil kan laddas ner gratis på http://www.krc.su.se/page.php?pid=110

Referenslitteratur

Jonsson Lenad 1947-
Livsmedelsvetenskap
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-04346-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma