Engelskt namn: Restaurant and Culinary Arts 4, Gastronomy and Creative Cooking
Denna kursplan gäller: 2017-01-02 till 2017-01-08 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2020-01-06
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-09 och 2020-01-05
Kursplan för kurser med start mellan 2017-01-02 och 2017-01-08
Kursplan för kurser med start mellan 2016-01-11 och 2017-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2016-01-04 och 2016-01-10
Kurskod: 2MR054
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Föreståndaren, 2014-12-16
Reviderad av: Föreståndaren, 2016-09-22
Kursen är indelad i 2 moment:
Moment 1. Alkohollagen och livsmedelslagen, 4 hp
Momentet ger en genomgång av olika aspekter på ansvarsfull alkoholhantering och de regelsystem som berör servering av alkoholhaltiga drycker. Här behandlas även medicinska och sociala aspekter av alkohol- och droganvändning. Momentet ger också en genomgång av livsmedelslagen där hygien, förvaring, märkning och tillsatser behandlas.
Moment 2. Matens kemi, 11 hp
Momentet inleds med grundläggande kemi utifrån ett livsmedelsperspektiv. Därefter följer en tillämpad kemi som kan bidra till en fördjupad förståelse av råvarors och tillagade maträtters egenskaper, såsom smak, arom, färg, konsistens och näringsinnehåll.
Moment 1. Alkohollagen och livsmedelslagen
För godkänt moment skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 2. Matens kemi
För godkänt moment skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kurserna Måltids- och restaurangvetenskap 1, 15 hp och Måltids- och restaurangvetenskap 3, 15 hp eller motsvarande.
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och gruppdiskussioner. Viss undervisning kan ske på kvällstid.
Moment 1. Alkohollagen och livsmedelslagen
Momentet examineras genom skriftliga laborationsrapporter och muntlig presentation vid seminarium där betyget U eller G sätts och skriftlig salstentamen där betygen U, G eller VG sätts.
Moment 2. Matens kemi
Momentet examineras genom muntlig presentation vid seminarium där betyget U eller G sätts, skriftliga laborationsrapporter och skriftlig salstentamen där betygen U, G eller VG sätts. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens delmoment och sätts först när alla moment är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget Väl godkänt på minst 11 hp.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Handbok alkohollagen.
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2002 : 1 vol. (lösbl.) :
ISBN: 91-7557-174-9 (i ringpärm)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Finns nedladdningsbar via Folkhälsomyndighetens hemsida eller via http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-lagar/lagar/svenskforfattningssamling/alkohollag-20101622_sfs-2010-1622/?bet=2010:1622
Livsmedelslagen
Livsmedelsverket :
Livsmedelsverket
Obligatorisk
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma
Bergh Kurt
Kemikompendium
Inst för kostvetenskap : 2008 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen v. 6
Livsmedelskemi : kompendium för YTH
Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
[ Ny utg.] : Lund : 1998 : 115 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Köps via institutionen v.6
Kemin i maten
Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
Obligatorisk
Läsanvisning: Fil kan laddas ner gratis på http://www.krc.su.se/page.php?pid=110
Jonsson Lenad 1947-
Livsmedelsvetenskap
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-04346-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma