"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Måltids- och restaurangvetenskap 4, inriktning gastronomi och kreativ matlagning, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Restaurant and Culinary Arts 4, Gastronomy and Creative Cooking

Denna kursplan gäller: 2017-01-09 till 2020-01-05 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR054

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Föreståndaren, 2014-12-16

Reviderad av: Föreståndaren, 2016-12-01

Innehåll

Kursen är indelad i två moment

  1. Alkohollagen och livsmedelslagen (Alcohol and Food Regulations), 4 hp
  2. Matens kemi (Food Chemistry), 11 hp

Moment 1. Alkohollagen och livsmedelslagen, 4 hp 
Momentet ger en genomgång av olika aspekter på ansvarsfull alkoholhantering och de regelsystem som berör servering av alkoholhaltiga drycker. Här behandlas även medicinska och sociala aspekter av alkohol- och droganvändning. Momentet ger också en genomgång av livsmedelslagen där hygien, förvaring, märkning och tillsatser behandlas.

Moment 2. Matens kemi, 11 hp
Momentet inleds med grundläggande kemi utifrån ett livsmedelsperspektiv. Därefter följer en tillämpad kemi som kan bidra till en fördjupad förståelse av råvarors och tillagade maträtters egenskaper, såsom smak, arom, färg, konsistens och näringsinnehåll.
 

Förväntade studieresultat

Moment 1. Alkohollagen och livsmedelslagen
För godkänt moment skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • visa grundläggande förståelse för alkohollagen och tolkningar av lagen vilka ligger till grund för en ansvarsfull alkoholservering
  • visa grundläggande förståelse för de medicinska och sociala effekterna av alkohol- och droganvändning
  • visa grundläggande kunskaper om gällande livsmedelslagstiftning

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • på grundläggande nivå kunna värdera och reflektera kring etik och moral vid hantering och servering av alkohol och livsmedel

Moment 2. Matens kemi
För godkänt moment skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • visa grundläggande förståelse för skillnaden mellan starka ochsvaga syror och baser, samt principerna för pH
  • på grundläggande nivå kunna tillämpa gällande klassifikationssystem för att dela in olika organiska föreningar och förstå principerna för olika typer av organiska reaktioner
  • på grundläggande nivå kunna klassifikationssystem för att dela in olika kolhydrater, fetter, proteiner och enzymer utifrån namn, byggnad och egenskaper 

Färdighet och förmåga

  • visa grundläggande förmåga att använda relevant information för att kommunicera livsmedelskemiska företeelser och frågeställningar

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • på grundläggande nivå kunna värdera hur kemiska och fysikaliska processer vid beredning och förvaring kan förändra kvalitén hos råvara och färdig produkt

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kurserna Måltids- och restaurangvetenskap 1, 15 hp och Måltids- och restaurangvetenskap 3, 15 hp eller motsvarande.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, laborationer och gruppdiskussioner. Viss undervisning kan ske på kvällstid.
 

Examination

Moment 1. Alkohollagen och livsmedelslagen
Momentet examineras genom skriftliga laborationsrapporter och muntlig presentation vid seminarium där betyget U eller G sätts och skriftlig salstentamen där betygen U, G eller VG sätts.

Moment 2. Matens kemi
Momentet examineras genom skriftliga laborationsrapporter där betyget U eller G sätts samt webbaserad flervalstentamen och skriftlig salstententamen där betygen U, G eller VG sätts.

Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från kursens delmoment och sätts först när alla moment är fullgjorda och godkända. Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För betyget Väl godkänt på hel kurs krävs betyget Väl godkänt på minst 11 hp.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.  För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

 

Litteratur

  • Giltig från: 2019 vecka 2

    ALKOHOLLAGEN OCH LIVSMEDELSLAGEN, 4 HP

    Obligatorisk litteratur

    Handbok alkohollagen
    Svensk författningssamling : 2010 :
    Alkohollagen
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Finns nedladdningsbar via Riksdagens hemsida: http://riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/alkohollag-20101622_sfs-2010-1622

    Livsmedelslagen
    Livsmedelsverket :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    MATENS KEMI, 11 HP

    Obligatorisk litteratur

    Furugren Bo
    Livsmedelskemi och matkunskap: Matkemi med kemiska grunder
    KFS i Lund : 2017 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen v. 6

    Kemin i maten
    Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
    Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Fil kan laddas ner gratis på http://www.krc.su.se/page.php?pid=110

    Referenslitteratur

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

  • Giltig från: 2017 vecka 1

    ALKOHOLLAGEN OCH LIVSMEDELSLAGEN, 4 HP

    Obligatorisk litteratur

    Handbok alkohollagen
    Svensk författningssamling : 2010 :
    Alkohollagen
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Finns nedladdningsbar via Riksdagens hemsida: http://riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/alkohollag-20101622_sfs-2010-1622

    Livsmedelslagen
    Livsmedelsverket :
    Livsmedelsverket
    Obligatorisk

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma

    MATENS KEMI, 11 HP

    Obligatorisk litteratur

    Bergh Kurt
    Kemikompendium
    Inst för kostvetenskap : 2008 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen v. 6

    Livsmedelskemi : kompendium för YTH
    Granfeldt Yvonne, Siljeström Monica
    [ Ny utg.] : Lund : 1998 : 115 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Köps via institutionen v.6

    Kemin i maten
    Sandberg Ulla, Wahlström Ebba
    Stockholm : KRC : 2001 : 96 s. :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Fil kan laddas ner gratis på http://www.krc.su.se/page.php?pid=110

    Referenslitteratur

    Jonsson Lenad 1947-
    Livsmedelsvetenskap
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 395 s. :
    http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
    ISBN: 978-91-44-04346-3
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur tidskrifter och ev. ytterligare litteratur kan tillkomma