Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Föreståndaren, 2018-06-05
Innehåll
Kursen syftar till att den studerande ska ytterligare fördjupa sin muntliga och skriftliga förmåga. Den studerande skall också förvärva fördjupade kunskaper om odling, tillverkning och förädling av olika alkoholhaltiga drycker. Kursen behandlar serveringshantverket och vidareutvecklar studentens kunskap och förmåga att arbeta med moderna och klassiska tekniker.
Förväntade studieresultat
För godkänd kurs skall den studerande kunna: Kunskap och förståelse
visa grundläggande kunskaper om tillverkning av olika alkoholhaltiga drycker
visa fördjupade kunskaper om tillverkning av vin, vinländer och vinregioner
Färdighet och förmåga
visa färdigheter i att upptäcka och förmåga att nyanserat beskriva egenskaper hos olika alkoholhaltiga drycker
visa färdighet i klassiskt och modernt serveringshantverk
Värderingsförmåga och förhållningssätt
visa förmåga att identifiera och reflektera kring etiska aspekter inom dryckesproduktion
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs lägst betyget godkänt på kurserna Måltids- och restaurangvetenskap 1, 15 hp och Måltids- och restaurangvetenskap 3, 15 hp eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar, laborationer och rollspel i matsal, dryckesprovningar, gruppdiskussioner samt individuella presentationer. Viss undervisning kan ske på kvällstid
Examination
Kursen examineras genom individuell skriftlig reflektionsuppgift där betygen U eller G sätts, praktisk tentamen där betyget U eller G sätts och skriftlig salstentamen där betygen U, G eller VG sätts.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle inom två månader. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. För mer information se Rektorsbeslut om Regler för betyg och examination.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.