"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hälsoekonomi D24, 7,5 hp

Engelskt namn: Health Economics D24

Denna kursplan gäller: 2017-01-09 till 2017-11-12 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2NE028

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Nationalekonomi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Nationalekonomi

Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2016-11-11

Innehåll

Kursen består av fem delar som alla inleds med en introducerande föreläsning och avslutat med ett obligatorisk och examinerande seminarium där studenterna aktivt diskuterar vetenskapliga artiklar och eventuell annan text inom det aktuella ämnet.

Kursen inleds med en introduktion om ekonomiska teorier som relaterar till försäkringar. Studenterna får sedan läsa artiklar som relaterar till detta vilka sedan diskuteras på det första seminariet. Den andra delen av kursen handlar om sambanden mellan nyttjandet av hälso- och sjukvård och hälsa och problem med att mäta dessa samband. Därefter följer en del om kostnader för hälso- och sjukvård och hur dessa kan begränsas. Den fjärde delen av kursen fokuserar på läkemedelsförsäkringar och priser och kostnader för läkemedel. Kursens avslutande del handlar om hälsobeteenden. 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs förväntas den studerande kunna:
- Redogöra för ekonomiska teorier relaterade till försäkringar.
- Beskriva svårigheter med att empiriskt mäta samband mellan val av försäkringar, nyttjande av hälso- och sjukvård, samt hälsa.
- Beskriva för och nackdelar med olika åtgärder för att begränsa kostnaderna för hälso- och sjukvård samt beskriva tillvägagångssätt för att identifiera effekter av dessa åtgärder.
- Beskriva olika referensprissystem samt ekonometriska problem förknippade med att mäta hur dessa påverkar kostnader för läkemedel på kort och lång sikt.
- Redogöra för olika teorier som kan användas för att förklara människors hälsorelaterade val.
- Beskriva styrkor och svagheter i de artiklar som behandlas under kursen samt redogöra för artiklarnas huvudsakliga resultat.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till kursen krävs normalt 90 hp i nationalekonomi varav 30 hp på C-nivå (inklusive examensarbete omfattande 15 hp) samt Matematik för ekonomer I D7, Ekonometri I D12 samt Mikroekonomisk analys I D25 eller motsvarande. Dessutom krävs Engelska B från gymnasiet.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.

Examination

Examinationen sker i form av obligatoriska seminarier samt korta inlämningsuppgifter. Studenter som på grund av sjukdom eller annan giltig anledning är frånvarande från något seminarium eller underkänns på något seminarium erbjuds, under eller i nära anslutning till kursen slut, ett nytt examinationstillfälle för de delar de saknar godkänt i. Dessutom erbjuds ytterligare ett examinationstillfälle i nära anslutning härtill. Därpå följande examinationsmöjligheter ges i regel i samband med att kursen anordnas nästa gång.

På kursen ges ettdera betygen underkänd, godkänd eller väl godkänd. Studerande som får godkänt får ej undergå förnyad examination för högre betyg.

Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos rektor för Handelshögskolan begära att annan lärare utses att bestämma betyg.

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande sker i enlighet med Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.