Huvudområden och successiv fördjupning:
Psykologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: Beslutsmöte, 2010-03-09
Innehåll
Inom kusen genomför den studerande, under handledning, ett självständigt empiriskt forskningsarbete. Innehållslig fördjupning sker främst inom områden som återspeglar institutionens och handledarens forskningsområden. Särskild vikt läggs vid att färdighetsträna tidigare kursers inslag av metod och statistik inom ramen för vetenskapligt arbetssätt. Kursen skall utmynna i en uppsats som behandlas på samma sätt som en vetenskaplig disputation där rollerna som opponent och respondent tränas.
Förväntade studieresultat
Efter kursen skall studenten:
- Kunna planera en vetenskaplig undersökning
- Kunna söka i vetenskapliga källor och hämta artiklar
- Under handledning självständigt kunna genomföra en empirisk undersökning
- Under handledning självständigt genomföra adekvata statistiska analyser
- Kunna tolka erhållna resultat och dra slutsatser i relation till uppställda hypoteser och/eller frågeställningar
- Kunna diskutera konsekvenser för bakomliggande teorier givet resultaten av undersökningen
- Under handledning självständigt kunna skriva en vetenskaplig rapport
- Genomföra en opposition och försvara den egna uppsatsen
Behörighetskrav
Univ: Introduktionskurs i psykologi, 15 hp, kurser omfattande 45 hp i psykologi på grundläggande nivå och kursen Psykologi som vetenskap, 15 hp, eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av handledning.
Examination
Examinationen av kandidatuppsatsen görs i tre avseenden; arbetsinsatsen, den färdiga uppsatsen och prestationen som respondent och opponent. Som mest får två studenter samarbeta per uppsats. Handledaren föreslår betyg med skriftlig motivering. Ett betygskollegium sammansatt av disputerade forskare granskar uppsatsen med beaktande av handledarens förslag och föreslår ett slutgiltigt betyg till examinator som fastställer betyget. På kursen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt fastställt schema. Studenten har möjlighet att genomföra prov vid totalt fem tillfällen. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap.22 §). Begäran om ny examinator ställs till nämnden för grundutbildning, institutionen för psykologi.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. Ansökan skickas till Registrator (Registrator, Umeå Universitet, 901 87 Umeå) av studenten där den ges ett diarienummer. Därefter skickas ansökan till berörd institution. Berörd studierektor beslutar om tillgodoräknande på kurs/moment efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.