Beslutad av: Programkommittén för psykologprogrammet, 2010-05-28
Innehåll
Kursen skall ge fördjupade kunskaper inom några områden med relevans för studerandes blivande yrkesrollen som psykolog. Studerande kan välja något av de alternativ som institutionen erbjuder eller något eget alternativ om det är möjligt att genomföra inom resursramen för kursen.
Valet av fördjupningsområde skall i möjligaste mån bygga på den studerandes eget intresse inom något av dessa ämnesområden. För att en kurs skall kunna ges krävs att minst 5 studerande väljer detta. Om antalet sökande till en viss kurs blir för högt kan det bli aktuellt att begränsa antalet. Den studerande erbjuds då sitt andrahands alternativ.
Innehåll och uppläggning av kursen med ett valfritt ämnesområde skall godkännas av den kursansvariga på institutionen för psykologi. Resursramen för en kurs är bestämd till 12 klocktimmar per studerande.
Förväntade studieresultat
Efter kursen förväntas studenten förvärvat en fördjupad kunskap utöver tidigare kurser på psykologprogrammet med inriktning mot idrott inom det valda området. Förväntade studieresultat anges i respektive kursbeskrivning.
Behörighetskrav
För att delta i kursen krävs att man är antagen till Psykologprogrammet med inriktning mot idrott. Kursen läses i enlighet med dess inplacering i aktuell utbildningsplan. Beslut om avvikelse från kursordning fattas av berörd studierektor.
Undervisningens upplägg
Utifrån kursens ämnesinnehåll och deltagarantal kan undervisningen ske i form av lektioner, seminarier, laborationer, studiebesök, projektarbete och handledning. Kurserna bygger på att de studerande arbetar självständigt och med stora krav på att de studerande själva söker och sammanställer information.
Examination
Examinationen är individuell men kan ske i olika former beroende på kursens innehåll och uppläggning.
Förekomst av obligatorisk undervisning anges i schema. All förekommande undervisning kan komma att examineras. Beslut om avvikelse från aktuell examinationsform fattas av berörd studierektor.
Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets regelsamling. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till nämnden för grundutbildning, Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Blankett tillhandahålls av Institutionen för psykologi. Ansökan skickas till Registrator (Registrator, Umeå Universitet, 901 87 Umeå) av studenten där den ges ett diarienummer. Därefter skickas ansökan till berörd institution. Studievägledaren bereder ärendet och berörd studierektor beslutar om tillgodoräknande på kurs/moment efter skriftlig ansökan. Beslut fattas inom 2 månader. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Övriga föreskrifter
Kurslitteratur och artiklar anges i respektive kursbeskrivning.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.