Engelskt namn: Health Psychology
Denna kursplan gäller: 2011-08-29 till 2011-09-04 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2012-10-01
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-05 och 2012-09-30
Kursplan för kurser med start mellan 2011-08-29 och 2011-09-04
Kursplan för kurser med start mellan 2010-10-18 och 2011-08-28
Kurskod: 2PS047
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Psykologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: Beslutsmöte, 2010-03-09
Reviderad av: AK/MG/Prefekt, 2010-11-05
Kursen behandlar olika aspekter av hälsopsykologi av relevans för folkhälsa och arbetsliv, med tonvikt på samverkan mellan psykologiska, biologiska och fysiska faktorer samt dess konsekvenser för hälsa och välbefinnande. Kursen inleds med inslag om kroppens system och om teoribildning om beteende- och miljömässiga risk- och friskfaktorer för ohälsa, vilket följs upp med arbetsmetoder för att främja folkhälsa och ett hälsosamt arbetsliv. Även vetenskaplig metodik och design av hälsopsykologiska studier behandlas i kursen, som avslutas med ett projektarbete. Moment 1: Hälsopsykologins grunder (7,5 hp) Kursens första moment inleds med att behandla kroppens olika system (t ex nerv- och endokrina system) och betydelsen av basala behov för hälsan, såsom kost, motion och sömn. En tämligen omfattande del av momentet rör teorier om stress med avseende på dess natur och uppkomst, inverkan av personlighet, konsekvenser för hälsa och kognition samt coping-strategier. Vidare behandlas smärta och andra symtom, alkohol- och drogmissbruk, fysiska riskfaktorer för ohälsa samt design av vetenskapliga undersökningar inom hälsopsykologin. Moment 2: Hälsopsykologi i tillämpning (7,5 hp) Det andra kursmomentet fokuserar på metoder för förändring av beteenden som har negativa konsekvenser för individens hälsa, t ex ätbeteende vid övervikt, förhållningssätt till krav vid utbrändhet och lagstiftning mot arbetsmiljöer med risk för ohälsa. Vidare behandlas vanliga folksjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. I momentet ingår även enkätbaserade vetenskapliga mätmetoder som är vanligt använda inom hälsopsykologiskt forskning och utredningsarbete. Momentet avslutas med ett projektarbete med hälsopsykologiska frågeställningar.
Moment 1: Hälsopsykologins grunder (7,5 hp) Efter momentet ska den studerande: Ha kunskap av övergripande slag om nerv-, endokrina, kardiovaskulära, respiratoriska och immunsystemet, ha kunskap om vilken betydelse kost, motion och sömn har för hälsan, kunna redogöra för teorier om stress med avseende på dess natur och uppkomst, inverkan av personlighet, konsekvenser för hälsa och kognition samt coping-strategier, kunna redogöra för teorier om smärta, ha kännedom om problematik kring drogmissbruk, kunna redogöra för fysiska riskfaktorer för ohälsa, kunna planera undersökningar på ett övergripande plan för att besvara hälsopsykologiska frågeställningar. Moment 2: Hälsopsykologi i tillämpning (7,5 hp) Efter momentet ska den studerande: Kunna redogöra för modeller om hälsofrämjande beteendeförändring, ha kunskap om arbetssätt för att motverka patologiskt ätbeteende, utbrändhet och drogmissbruk, ha kännedom om lagstiftning av fysiska riskfaktorer i arbetsmiljön, ha god insyn i västvärldens folksjukdomar, ha god kännedom om möjligheter och begränsningar hos enkätbaserade mätmetoder generellt, och vanligt använda enkätinstrument för undersökning av hälsa specifikt, kunna genomföra och skriftligt och muntligt avrapportera en hälsopsykologisk vetenskaplig undersökning.
Univ: 90 hp i ett ämne eller motsvarande. EnA och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (krav på svenska om kursen ges på svenska)
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och handledning i samband med projektarbete.
Examinationen sker genom skriftliga tentamen, aktivt deltagande i seminarier och författande av vetenskaplig rapport och muntlig redovisning av projektarbete. På skriftlig tentamen sätts något av betygen underkänd, godkänd och väl godkänd. Studerande har rätt att genomgå 5 prov upp till två år efter första registreringstillfället. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets regelsamling. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till nämnden för grundutbildning, Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar. Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Blankett tillhandahålls av Institutionen för psykologi. Ansökan skickas till Registrator (Registrator, Umeå Universitet, 901 87 Umeå) av studenten där den ges ett diarienummer. Därefter skickas ansökan till berörd institution. Studievägledaren bereder ärendet och berörd studierektor beslutar om tillgodoräknande på kurs/moment efter skriftlig ansökan. Beslut fattas inom 2 månader. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Taylor Shelley E.
Health psychology
6th ed. : Boston : McGraw-Hill Higher Education : c2006. : xvi, 559 p. :
ISBN: 0-07-310726-3 (alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst