"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Beteendevetenskapliga grunder: Socialpsykologi BIT, 7,5 hp

Engelskt namn: Basics in the Behavioural Sciences: Social Psychology -BIT

Denna kursplan gäller: 2014-09-01 till 2015-10-11 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2PS107

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Prefekten, 2014-05-05

Innehåll

Inom socialpsykologin behandlas teorier om begrepp som social kognition (dvs. hur människan kategoriserar och tolkar sig själv, andra människor, sociala händelser och situationer i miljön), attityder, fördomar, social påverkan, konformitet, prosocialt beteende, aggression och grupper och ledarskap. I kursen integreras teori och empiri genom både laborativt arbete och presentationer av aktuell forskning. Dessutom integreras ämnesteori med metod och statistik. Seminarierna fokuserar på socialpsykologi tillämpad mot relevanta områden för beteendevetare med inriktning mot IT-miljöer.

Kunskap och förståelse
· Förstå, förklara och tillämpa centrala teorier om människans tolkningar och beteenden i sociala situationer 
· Förstå, förklara och tillämpa centrala teorier om begrepp som social kognition, attityder, fördomar, social påverkan, konformitet, prosocialt beteende, aggression samt grupper och ledarskap 

Färdighet och förmåga
· Tillämpa socialpsykologiska teorier
· Tillämpa socialpsykologisk metod
· Förmedla socialpsykologisk vetenskap genom muntlig presentation 

Värderingsförmåga och förhållningssätt
· Kritiskt granska, analysera och värdera socialpsykologisk metod och litteratur
 

Förväntade studieresultat

Efter avslutat moment förväntas den studerande kunna:
- förklara och exemplifiera centrala teorier om människans tolkningar och slutsatser om egna och andras beteenden i sociala situationer
- förklara och exemplifiera centrala teorier om människans beteende i sociala situationer
- kritiskt förhålla sig till och diskutera socialpsykologisk forskning
- extrahera relevant information ur vetenskaplig litteratur och förmedla detta genom muntlig presentation
- på djupet analysera ett urval av socialpsykologiska fenomen

Behörighetskrav

Matematik B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5)

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker vanligen i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, grupparbeten och grupphandledning. Undervisningen sker på campus. Vissa undervisningsresurser tillhandahålls och viss kommunikation sker via den internetbaserade kursplattformen Cambro. Detta kan innebära specifika krav på viss teknisk utrustning och kompetens. Vissa undervisningsmoment är obligatoriska. Hur missade obligatoriska inslag kompletteras anges under Examination nedan.

Examination

Studenten examineras skriftligt och muntligt. Examination sker:
Individuellt
Kunskap och förståelse examineras genom skriftlig tentamen.
Värderingsförmåga och förhållningssätt examineras genom muntlig presentation.
Omexamination erbjuds med likvärdig uppgift inom två månader efter ordinarie examinationstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa kan annan form användas.

Gruppvis
Färdigheter, förmåga, värderingsförmåga och förhållningssätt examineras genom skriftlig rapport författad i grupp.
Omexamination erbjuds med likvärdig uppgift inom två månader efter ordinarie examinationstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa kan annan form användas.

Individuellt alternativ till gruppvis skriftlig inlämning
Genom att göra en kritisk litteraturöversikt över ett socialpsykologiskt område får studenter som inte fullgör den socialpsykologiska studien visa sina färdigheteter, förmågor, värderingsförmågor och förhållningssätt till vetenskaplig metod och socialpsykologisk forskning.

Förekomst av obligatorisk undervisning anges i schema. Betyg för kursen sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets regelsamling. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till nämnden för grundutbildning, Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter
första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar.

Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis motiveras detta skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

Kursen ersätter den tidigare kursen Beteendevetenskapliga grunder: Socialpsykologi, 7.5 hp (2ÖÄ009) och kan inte tas med i examen tillsammans med denna.

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 36

Myers David G.
Social psychology
European ed. : New York : McGraw-Hill Higher Education : 2010. : 864 p. :
ISBN: 978-0-07-712178-5 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Vetenskapliga artiklar tillkommer