"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hälsa i arbetslivet, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-27

Engelskt namn: Occopational Health

Denna kursplan gäller: 2013-11-11 till 2014-09-28 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2PS109

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Arbetsliv och hälsa: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Prefekten, 2013-11-11

Innehåll

Kursen syftar till att ge kunskaper om begreppen hälsopromotion, utredning och rehabilitering för beteendevetare som arbetar med arbetslivsrelaterade hälsofrågor. Kursen tar upp (i) hälsopromotiva teorier och arbetssätt utifrån ett organisatoriskt och ett individuellt perspektiv, (ii) utredningsprocessen med fokus på arbetsförmågebedömningar samt (iii) arbetssätt som syftar till att rehabilitera individer tillbaka till arbete utifrån ett beteendevetenskapligt perspektiv. Kursen innehåller individuella och grupporienterade moment.

Förväntade studieresultat

Förväntade studieresultat

Studenten skall efter avslutad kurs kunna: 

-          Redogöra för hälsopromotiva teorier och arbetssätt inom arbetslivet.

-          Redogöra för utrednings- och rehabiliteringsmetoder förekommande inom arbetslivet.

-          Visa förmåga att kunna analysera och åtgärda individuellt hälsopromotivt, utrednings- och rehabiliteringsarbete.

-          Visa förmåga att samarbeta och diskutera problem med andra grupper i utrednings- och rehabiliteringssammanhang.

-          Visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar i hälsopromotiv forskning.

Behörighetskrav

Se behörighetskrav och urval för utbildningsprogrammet för arbetsliv och hälsa

Undervisningens upplägg

Kursen baseras på problembaserat lärande, där studentens egen aktivitet och arbete, individuellt eller i grupp, är avgörande. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, både nätbaserade och plenara, nätbaserade seminarier samt tillämpningsövningar. Närvaro och aktivt deltagande vid seminarier är obligatoriskt. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Kursen examineras dels genom de obligatoriska seminariemomenten, samt genom individuella skriv- och gruppuppgifter som kan kräva fullgörande av både skriftliga och muntliga examinationer.

På de obligatoriska momenten sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG) förutom på grupparbeten där betygen underkänd (U) och godkänd (G) sätts. På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att den skriftliga uppgiften och alla obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande av kurs
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen och Umeå universitets regelsamling. Anhållande om tillgodoräknande görs hos Umeå universitet, Studentcentrum/Examina, 901 87 Umeå. Information om tillgodoräknande finns på http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/

 Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt. Skrivelse om överklagande ställd till Överklagandenämnden för högskola lämnas till registrator för Umeå universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick ta del av beslutet.

 

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 46

vetenskapliga artiklar och rapporter tillkommer.

Allvin Michael
Gränslöst arbete : socialpsykologiska perspektiv på det nya arbetslivet
1. uppl. : Malmö : Liber : 2006 : 188 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/stor/4707631o.jpg
ISBN: 91-47-07631-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hansson Anders
Hälsopromotion i arbetslivet
Studentlitteratur : 2004 : 296 s. :
Obligatorisk

Psykosocial arbetsmiljö och hälsa
Weman-Josefsson Karin, Berggren Tomas
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 176 s. :
ISBN: 9789144070773
Se Umeå UB:s söktjänst