"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Utredningsmetodik för Psykologprogrammet, 6 hp

Engelskt namn: Evaluation and assessment methods for the Study Programme for University Diploma in Psychology

Denna kursplan gäller: 2019-08-19 till 2020-08-16 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2PS167

Högskolepoäng: 6

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Prefekten, 2017-06-20

Reviderad av: Prefekten, 2019-03-01

Innehåll

Kursen behandlar neuropsykologisk testning ur ett teoretiskt och praktiskt perspektiv. Det övergripande syftet är att ge goda kunskaper i neuropsykologiskt utredningsarbete, både gällande vuxna och barn, samt god kännedom om ett flertal neuropsykologiska testbatterier för mätning av allmän kognition och begåvning, minnesfunktioner, och exekutiva funktioner. Kursen ger grundläggande färdigheter i att administrera neuropsykologiska test såsom WAIS och WISC. Likaså läggs grunderna för resultattolkning och skriftlig avrapportering. Kursen berör även juridiska och etiska aspekter på neuropsykologiskt utredningsarbete samt hur olika faktorer såsom genus, etnicitet, socioekonomi, och ålder inverkar på det neuropsykologiska utredningsarbetet.
 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse

Efter genomgången kurs förvänta studenterna kunna:
• visa god kännedom om och förståelse för olika typer av test och testbatterier som används för bedömning av kognitiva förmågor såsom uppmärksamhet, minnesfunktioner, exekutiva funktioner och allmänna begåvningsfunktioner för både barn och vuxna
• visa förtrogenhet med principer för etisk professionalism
• visa förståelse för kvalitet kring testadministration och tolkning

Färdighet och förmåga

Efter genomgången kurs förvänta studenterna kunna:
• redogöra för och visa förtrogenhet med det neuropsykologiska utredningsarbetets olika moment såsom planering, testbjudning, sammanställning och återkoppling
• administrera, sammanställa resultat och tolka neuropsykologiska test samt avrapportera fynden i form av ett neuropsykologiskt utlåtande

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Efter genomgången kurs förvänta studenterna kunna:
• reflektera kritiskt över olika faktorers inverkan på det neuropsykologiska utredningsarbetet såsom genus, etnicitet, socioekonomi, och ålder

Behörighetskrav

För att delta i kursen krävs att man är antagen till psykologprogrammet. Kursen läses i den kronologiska ordning den ges på programmet.

Avklarade kurs på termin 3 & 4:
Juridik 6 hp,
Kognitiv neuropsykologi 1, 4 hp
Eller motsvarande.

Beslut om avvikelse från villkor på kursen fattas av berörd studierektor.

Undervisningens upplägg

Kursen sker på campus och undervisningsformerna består av lärarledda föreläsningar, seminarier/gruppövningar, handledning och självständigt arbete. Läroplattformen Cambro används för att distribuera information och seminarieuppgifter.

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som kurstillfället pågår som studenten har registrerats på.
 

Examination

Kursen examineras genom videoinspelning av WAIS-administration (individuell), skriftliga inlämningsuppgifter (individuell och grupp), samt gruppredovisning och diskussioner vid examinerande seminarier. Vid missat inlämningstillfälle erbjuds möjlighet att lämna in examinerande uppgifter senast tre veckor efter kursens avslut. Nästa inlämningstillfälle ges i samband med nästa kurstillfälle. Missat obligatoriskt seminarium examineras med skriftlig inlämningsuppgift som inlämnas senast tre veckor efter kursens avslut. Nästa inlämningstillfälle ges i samband med nästa kurstillfälle. Förekomst av examinerande moment anges i schema. All förekommande undervisning kan komma att examineras. Beslut om avvikelse från aktuell examinationsform fattas av berörd examinator.

Betyg för kursen sätts när de examinerande inslagen är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets ”Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå”. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt vid Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Övriga föreskrifter

Denna kurs kan inte inkluderas i en examen om den överlappar med en annan kurs. Om tvekan råder bör studenten vända sig till studievägledare vid Institutionen för psykologi eller programkoordinator för sitt program.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.