"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Personlig och professionell utveckling i socialt arbete, 15 hp

Engelskt namn: Personal and Professional Development in Social Work

Denna kursplan gäller: 2016-01-11 till 2016-08-14 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2SA094

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Socialt arbete: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för socialt arbete

Beslutad av: Prefekt vid Institutionen för socialt arbete, 2013-02-05

Reviderad av: Prefekten, 2015-11-30

Innehåll

Kursen ska ge studenten möjlighet att utveckla förmågan att argumentera för sina ställningstaganden samt öka medvetenheten om mellanmänskliga processer. Kursen poängterar hur studentens egna erfarenheter, kulturella bakgrund, förförståelse, människosyn och personlighet inverkar på den individuella tolkningen av olika sociala situationer och människorna som berörs av dessa. Målet är att studenten ska utveckla sitt teoretiska kunnande och sina personliga färdigheter för att kunna förstå hur den som individ påverkar yrkesutövandet i socialt arbete. Studenten ska vidare utveckla sin förmåga att ständigt kritiskt reflektera över sin egen roll, dels som individ och dels i det sociala arbetets olika sammanhang. Utvecklandet av studentens kompetens att anlägga en helhetssyn på individer, grupper och samhälle är kursens övergripande syfte. Detta förutsätter att studenten också uppnår insikt i nödvändigheten av att ständigt förnya, träna och vidareutveckla sina kunskaper och förmågor för att upprätthålla en god professionell kompetens.

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter avslutad kurs kunna:

  • kritiskt reflektera över sina egna kunskaper och förmågor i relation till andra
  • utveckla personlig och professionell självinsikt
  • tillämpa relevanta teorier och metoder
  • tillämpa ett professionellt bemötande och förhållningssätt
  • leda gruppsamtal utifrån kunskap om grupprocesser

Behörighetskrav

Matematik B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5)

Undervisningens upplägg

I Umeå ges denna kurs företrädesvis i form av traditionell campusutbildning där inslag av nätburen undervisning kan förekomma. På samlingsorterna Örnsköldsvik, Skellefteå och Luleå ges denna kurs i flexibel form vilket innebär att studenten kommer att möta blandade undervisningsformer såsom fysiska möten vid samlingsorten, inspelade föreläsningar som görs tillgängliga via en webbaserad lärplattform, samt genomföra uppgifter via den webbaserade läroplattformen.

Övningsinslag i kursen är obligatoriska. Student som ej deltagit i obligatoriskt utbildningsmoment ges möjlighet att på annat sätt genomföra det obligatoriska utbildningsmomentet. På vilket sätt detta sker anpassas efter undervisningens upplägg.

Kursen ges över 6 terminer men under termin 5 sker ingen schemalagd undervisning på den här kursen eftersom hela terminen 5 är verksamhetsförlagd.Student som ej deltagit i obligatoriskt utbildningsmoment kan efter beslut av examinator ges möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Kompletteringen anpassas utifrån undervisningens upplägg och individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska ha utförts tidigaste 10 dagar eller senast 2 månader från tidpunkten för det missade obligatoriska utbildningsmomentet

Termin 1, moment 1: 4 hp

Momentet ger grundläggande kunskap om grupper och roller. En introduktion till professionella samtal inleds där studenterna ges möjlighet att reflektera över egna erfarenheter av att vara i behov av stöd. Teman som solidaritet, etik och utsatthet lyfts i dessa samtal. Under momentet genomförs en heldag på samtiliga orter med samarbets- och kommunikationsövningar.

Termin 2, moment 2: 2 hp

Momentet består av ett antal träffar baserade på teori och praktik om professionella samtal. Studenten tränar samtalsfärdigheter utifrån en modell för professionell vägledning . Studenten spelar in två samtal och får feedback på dessa.

Termin 3, moment 3: 3 hp

Detta moment fokuserar på studentens självkännedom och självinsikt som ett led att i kommande yrkesroll kunna utöva ett kritiskt socialt arbete.
Den centrala uppgiften under terminen är att genomföra en inspelad intervju/samtal samt göra en analys av det genomförda samtalet.

Termin 4, moment 4: 3 hp

I detta moment läggs fokus på fortsatt övning i samtal.  Momentet inleds med en föreläsning om affekter och lösningsfokuserad teori, därefter sker samtalsövningar utifrån föreläsningens innehåll. Teman som t ex affekter, motstånd, grundläggande värderingar och beteenden berörs i olika samtalsövningar.

Termin 6, moment 5: 3 hp

Under terminen ska studenterna i grupp självständigt leda träffar. Dessa träffar baseras på olika teman där studenterna i termin 6 tränar färdigheter i ledarskap och samtal. Under momentet förväntas studenten att fördjupa kunskapen och färdigheterna i vad som karaktäriseras som ett professionellt förhållningssätt.

Examination

Examination moment 1:
Moment 1 examineras med en enskild skriftlig uppgift där studenten ska reflektera över sin egen utvecklingsprocess och kommande profession under första terminen. Syftet är att förmedla en bild av sig själv i förhållande till kommande yrkesroll. För att bli Väl godkänd ska studenten utveckla sin text genom att koppla sina reflektioner till teorier på individ-, grupp-, och organisation/samhällsnivå. För att få godkänt på momentet krävs utöver detta aktivt deltagande i förekommande övningar.

Examination moment 2:
Examinationen på moment 2 består av enskild skriftlig analys av ett eget inspelat samtal som ska kopplas till litteratur och belysa det egna yrkesutövandet kopplat till etik och makt. För att bli Väl godkänd på momentet ska studenten beskriva ytterligare en samtalsmetod med hjälp av valfri litteratur och analysera skillnaderna mellan de två metoderna. För att få godkänt på momentet krävs utöver detta aktivt deltagande i förekommande övningar.

Examination moment 3:
Studenten ska som examinerande uppgift genomföra en intervju med en trygg person som därefter bearbetas tillsammans i basgruppen. Intervjun analyseras utifrån gruppens gemensamma diskussioner och redovisas enskilt i en skriftlig uppgift. För att bli väl godkänd på momentet ska studenten genomföra två intervjuer med för studenten trygga personer och göra en gemensam analys. För att få godkänt på momentet krävs utöver detta aktivt deltagande i förekommande övningar.

Examination moment 4:
Som examinationsuppgift ska studenten spela in ett samtal där denne därefter ska göra en analys av det inspelade samtalet med koppling till litteraturen. För att bli väl godkänd ska studenten genomföra en intervju med en yrkesverksam inom socialt arbete och göra en fördjupande skriftlig analys. För att få godkänt på momentet krävs utöver detta aktivt deltagande i förekommande övningar.

Examination moment 5:
Momentet examineras muntligt vid ett seminarium där studenten analyserar sin professionella roll med hjälp av en modell som kallas SWOT (Strength, Weakness, Opportunity, Threats). För att bli väl godkänd på momentet ska studenten skriftligt utveckla sin SWOT med valfri teori. För att få godkänt på momentet krävs utöver detta aktivt deltagande i förekommande övningar.

Vad gäller regler för omprov och examination på annan ort följer institutionen Umeå universitets regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå: http://www.umu.se/regelverk/utbildning-pa-grund--och-avancerad-niva

Ansökan om examination på annan ort sker hos studentexpeditionen.

 

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande

Tillgodoräknande av kurs prövas individuellt. Information och blanketter gällande tillgodoräknande finns här: http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden
 

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 2

Moment 1

Croona Gill
Etik och utmaningar - om lärande av bemötande i proffessionsutbildning.
Inst pedagogik/Växjö universitet : 2003 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Valda delar

Framing of Intimate Care in Home Care Services
Kalman Hildur, Andersson Katarina
European Journal of Social Work (ISSN 1369-1457) (EISSN 1468-2664) :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-83998
Obligatorisk

Bära eller brista : kommunikation och relationer i arbetet med människor (Litteratur för utbildningstema)
Røkenes Odd Harald, Hanssen Per-Halvard
1. uppl. : Malmö : Gleerups Utbildning AB : 2007 : 316 s. :
ISBN: 978-91-40-65084-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.

Svedberg Lars
Gruppsykologi : om grupper, organisationer och ledarskap
5., bearb., uppdaterade och kompletterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 359 s. :
ISBN: 978-91-44-07488-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar

Moment 2

Billow Richard M
It´s all about me; On the group leaders psychology
Sage publication : 2011 :
Obligatorisk

Tystnad i professionella samtal
Herset Ingeborg, Horverak Sveinung, Retzlaff Joachim
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2011 : 92 s. :
ISBN: 978-91-40-67652-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Professionell vägledning : med samtal som redskap
Hägg Kerstin, Kuoppa Svea Maria
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 141, [3] s. :
ISBN: 978-91-44-01537-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Bära eller brista: kommunikation och relationer i arbetet med människor
Rokenes Odd Harald, Hansen Per-Halvard
Malmö : Gleerups Utbildning AB : 2007 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Valda delar

Svedberg Lars
Gruppsykologi : om grupper, organisationer och ledarskap
5., bearb., uppdaterade och kompletterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 359 s. :
ISBN: 978-91-44-07488-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar

Moment 3

Lindwall Magnus
Självkänsla : bortom populärpsykologi och enkla sanningar
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 288 s. :
ISBN: 978-91-44-07006-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar

Bära eller brista: kommunikation och relationer i arbetet med människor
Rokenes Odd Harald, Hansen Per-Halvard
Malmö : Gleerups Utbildning AB : 2007 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Valda delar

Svedberg Lars
Gruppsykologi : om grupper, organisationer och ledarskap
5., bearb., uppdaterade och kompletterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 359 s. :
ISBN: 978-91-44-07488-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar

Moment 4

Svedberg Lars
Gruppsykologi : om grupper, organisationer och ledarskap
5., bearb., uppdaterade och kompletterade uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 359 s. :
ISBN: 978-91-44-07488-7 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar

Lösningsbyggande samtal
De Jong Peter, Berg Insoo Kim
4. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 597 s. :
ISBN: 9789144075709
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

En valfri bok/artikel som passar till den fallbeskrivning du ska använda som underlag till ditt samtal

Moment 5

Granström Kjell
Dynamik i arbetsgrupper : om grupprocesser på arbetet
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2006 : 197 s. :
ISBN: 91-44-00852-X
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar

Rubin Sarah
Tackling Taboo Topics: Case studies in Group Work (2011)
Social work with groups : 2011 :
Tackling Taboo Topics: Case studies in Group Work
Obligatorisk