Kursen förbereder de studerande för internationella hjälpinsatser genom att under fältmässiga förhållanden upprätta en underhållsbas för insatsstyrkor. I kursen ingår planering, geneomförande och utvärdering av övningar i samarbete med Räddningsverket. Exempel på förberedande övningar är användandet av GPS - teknologi, kart- och orienteringskunskap, sambandsteknik, logistik, säkerhet, förhandlingsövningar samt utbildning i avlastande samtal. Planering och genomförande sker genom en större sammanhängande övning under ledning av Räddningsverkets personal. En underhällsbas ska då upprättas inom räddningsverkets övningsområde med fungerande energiförsörjning, förläggning, matdistribution, administrativa funktioner, underhåll, vattenförsörjning, sjukvård och transporter.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna:
- upprätta en underhällsbas för personal vid internaionella insatser
- använda all förekommande teknisk utrustning
- utöva grundläggande ledarskaps- och stabsfunktioner
- grunderna i avlastande samtal
- lösa förhandlingssituationer i kulturellt prövande situationer
- hantera risk och säkerhetsproblem vid fältboende
- förstå och hantera gruppdynamiska- och genderrelaterade problem
FÖRKUNSKAPSKRAV
För tillträde till kursen krävs att de allmänna behörighetskraven är uppfyllda.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Undervisningens uppläggning
Undervisningen ges i form av föreläsningar, grupp- och enskilda övningar samt praktiska övningar under fältmässiga förhållanden. Dessutom kan tillkomma s.k. lärarfria timmar där de studerande själva skall organisera utformningen av studierna. Närvaro är obligatorisk vid samtliga undervisningstillfällen och övningar. På grund av logistiken vid större övningar är det inte alltid möjligt att kompensera frånvaro med extra uppgifter. Därför kan frånvaro innebära att studerande hänvisas till nästa kursstillfälle för att kompensera frånvaro.
Examination
Examinationsformerna varierar beroende på vilka undervisningsformer som tillämpats. Således förekommer skriftliga och muntliga prov och aktivitet vid praktiska övningar kan också bilda underlag för betygsättning. Betyg på kurs sätts först när alla prov har inlämnats och all obligatoriska moment är avklarade. Betygsskalan består av betygen Underkänd (U) och Godkänd (G).
Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
TILLGODORÄKNANDE
Den student som önskar tillgodogöra untbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra dett i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den instituion eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.