Huvudområden och successiv fördjupning:
Medicin: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Biomedicinsk laboratorievetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Beslutad av: Programkommittén för biomedicinska analytikerprogrammet, 2008-02-20
Innehåll
I kursen ingår avsnitten statistik, kvalitetssäkring och kemi samt laborativa moment. Statistikavsnittet innehåller grundläggande beskrivande statistik och statistisk analys. Dessutom ingår träning i användande av datorbaserade statistikprogram. I kvalitetssäkringsavsnittet ingår laborativa moment med tonvikt på felsökning och redovisning av felkällor samt angivande av mätosäkerhet. Kemiavsnittet innehåller de teoretiska delarna om grundläggande modern atom- och molekylteori, gaslagar, kemisk bindning, syrabas- och redox-reaktioner, stökiometriska beräkningar, reaktionshastighet, kemisk jämvikt och elektrokemi. I anslutning till de i kemiavsnittet ingående laborativa momenten ingår kemikaliehantering. Under den laborativa delen praktiseras och integreras kunskaper från alla de i kursen ingående avsnitten.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska den studerande
- kunna utföra mätningar, beräkningar på mätdata och presentation av resultat på ett riktigt sätt
- kunna genomföra riskbedömning och utifrån denna bedömning ha ett riktigt arbetssätt
- känna till atomers och kemiska föreningars sammansättning, strukturer och egenskaper samt hur dessa egenskaper påverkar interaktionen med omgivningen
- kunna utföra kemiska beräkningar och tillämpa resultaten vid lösningsberedning
- känna till de bakomliggande teorierna som gör det möjligt att förstå syra-, bas- buffert- och saltlösningars egenskaper samt kunna tillämpa dessa kunskaper
- kunna använda datorbaserade statistikprogram, presentera data med hjälp av beskrivande statistik och tolka resultat av statistisk analys
- kunna bedöma mätseriers riktighet och precision samt eventuella signifikanta samband med hjälp av grundläggande kvantitativ statistisk analys och kvalitetssäkring.
Behörighetskrav
Behörighet till biomedicinska analytikerprogrammet enligt utbildningsplan eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen ges i form av föreläsningar, laborationer och seminarier. Obligatorisk närvaro på teorigenomgångar inför laborationer, laborationer, laborationsgenomgångar och seminarier.
Examination
För godkänd kurs krävs aktivt deltagande i laborationer och seminarier, godkänt skriftligt prov och godkända laborationsrapporter. De laborativa momenten examineras dessutom genom bedömning av praktiska färdigheter. För varje kurs anordnas ett ordinarie och fyra omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter den studerandes förstagångsregistrering på kursen. Den studerande har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks. Efter två underkända tentamina kan den studerande erbjudas möjlighet till komplettering till betyget godkänt. Kompletteringen skall bygga på samma litteratur och kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle. Om komplettering inte är avklarad inom den utsatta tiden erhåller studenten betyget underkänt. Examinator beslutar om kompletteringens omfattning och utformning. Studerande som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programkommittén begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas i enlighet med Högskoleförordningen 6 kap 12-14 §§. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.