"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Klinisk fysiologi I, 15 hp

Engelskt namn: Clinical Physiology I

Denna kursplan gäller: 2012-09-03 till 2017-01-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3BL078

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Biomedicinsk laboratorievetenskap

Beslutad av: Programrådet för biomedicinsk laboratorievetenskap, 2012-05-15

Innehåll

I kursen ingår tekniska principer vid bild- och signalbehandling. Ultraljudets användning samt CT och MR vid diagnostik.  I kursen ingår kardiovaskulär fysiolog samt EKG-tolkning. Respirationsfysiologi samt tolkning av spirometriundersökning inklusive flöde-volymskurva. Njurfysiologi och diagnostiska metoder vid njursjukdom. Diagnostiska metoder vad gäller urinblåsans funktion. Grundläggande radiofysik samt nuklearmedicinska metoders möjligheter och begränsningar. Neurofysiologi samt grunderna för neurofysiologisk diagnostik. Gastrointestinal fysiologi samt diagnosmetoder för gastrointestinalkanalen. Kursen behandlar även kvalitetssäkring inom den patientbundna diagnostiken samt dokumentation.

Förväntade studieresultat


Efter godkänd kurs ska den studerande:
• kunna redogöra för fördjupade kunskaper inom fysiologi
• kunna redogöra för fysiologiska diagnosmetoder avseende cirkulationen, respirationen, digestionskanalen, njurar, blåsan, nuklearmedicinska     metoder samt neurofysiologiska metoder
• känna till hur analoga och digitala bilder genereras
• kunna redogöra för och tillämpa grundläggande begrepp inom kvalitetssäkring och olika kvalitetssystem
• kunna utvärdera primärdata statistiskt samt redovisa resultaten på ett överskådligt och vetenskapligt sätt.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet för högskolan samt KeA, BiA, FyA och MaC. (Områdesbehörighet 12 med generell dispens från KeB och BiB). För tillträde till kursen krävs dessutom godkända kurser från termin 1 och 2 samt genomgångna kurser från termin 3 eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, grupp- och casearbeten. Närvaro på seminarier, grupp- och casearbeten är obligatorisk.

Examination

Examination av kursen sker individuellt i form av skriftlig tentamen (betygsgrad: väl godkänd/godkänd/underkänd). Examinationen sker även i form av laboration och case (betygsgrad: godkänd/underkänd för båda). För godkänd kurs krävs betygsgraden godkänd för de ingående delarna tentamen, laboration, case. För betyget väl godkänd på hela kursen krävs väl godkänd på tentamen och godkänd på laboration och caseredovisning. Betygskriterier för skriftlig tentamen är att för godkänt betyg skall redovisade fakta i huvudsak vara korrekta och relaterade till uppgiften, samt till viss del integrerade i ett resonemang. För betyget väl godkänd skall fakta vara korrekta och innehållet tydligt och väl relaterat till uppgiften samt det skall vara frånvaro av irrelevanta fakta. Konkreta fakta ska även vara väl integrerade i ett resonemang där en djupare förståelse redovisas. Betygskriterier för laborationer, seminarier och case är att för betyget godkänd skall studenten vara närvarande och delta aktivt i alla delar samt i förekommande fall erhållit godkänd på inlämnad laborationsrapport. 
För varje kurs anordnas ett ordinarie och fyra omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter den studerandes förstagångsregistrering på kursen. Den studerande kan få ett betyg omprövat av examinator om det är uppenbart oriktigt och ändringen kan göras snabbt och enkelt. Efter två underkända tentamina kan den studerande erbjudas möjlighet till komplettering till betyget godkänt. Kompletteringen skall bygga på samma litteratur och kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle. Om komplettering inte är avklarad inom den utsatta tiden erhåller studenten betyget underkänt. Examinator beslutar om kompletteringens omfattning och utformning. Studerande som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.