Huvudområden och successiv fördjupning:
Medicin: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Biomedicinsk laboratorievetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Beslutad av: Programrådet för biomedicinsk analytikerprogrammet, 2009-09-08
Innehåll
I kursen ingår klassificering, taxonomi och nomenklatur av mikroorganismer. Uppbyggnad av virus och prokaryota celler samt deras fysiologi och tillväxtkrav. Vidare belyses prokaryota genomets organisation och genöverföring mellan prokaryota celler samt antibiotikas verkningsmekanismer och bakteriers resistensmekanismer mot antibiotika. Kursen behandlar även mikroorganismers (virus, bakterier, svampar och protozoers) sjukdomsframkallande förmåga och relaterade infektioner samt normalfloran. Smittskydd och lagstiftning kring smittskydd.
Förväntade studieresultat
Efter godkänd kurs skall den studerande kunna
förklara olika mikroorganismer och deras struktur, funktion samt förökning
redogöra för hur mikroorganismer kan förvärva nya genetiska egenskaper
grundläggande taxonomi och nomenklatur av mikroorganismer
förklara olika antibiotikas verkningsmekanismer samt bakteriers olika resistensmekanismer
redogöra för olika smittspridningsvägar och vanliga förekommande infektionssjukdomar
beskriva de grundläggande principerna för mikroorganismers virulens samt värdens ospecifika försvar
översiktligt redogöra för smittskydd och smittskyddslagen
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs godkända kurser från termin 1 på biomedicinska analytikerprogrammet eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen ges i form av föreläsningar, laborationer, grupparbeten och seminarier. Närvaro på laborationer och seminarier är obligatorisk.
Examination
För godkänd kurs krävs godkänt skriftligt prov, aktivt deltagande i laborationer, grupparbeten och seminarier samt godkända redovisningar. För varje kurs anordnas ett ordinarie och fyra omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter den studerandes förstagångsregistrering på kursen. Den studerande har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks. Efter två underkända tentamina kan den studerande erbjudas möjlighet till komplettering till betyget godkänd. Kompletteringen skall bygga på samma litteratur och kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle. Om komplettering inte är avklarad inom den utsatta tiden erhåller studenten betyget underkänd. Examinator beslutar om kompletteringens omfattning och utformning. Studerande som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande prövas i enlighet med Högskoleförordningen 6 kap 12-14 §§.
Ansökan lämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.