"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Cell- och molekylärbiologi med laboratoriemetodik, 9 hp

Engelskt namn: Cell- and Molecular Biology with Laboratory Methods

Denna kursplan gäller: 2020-01-06 till 2021-01-03 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3BL204

Högskolepoäng: 9

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Biomedicinsk laboratorievetenskap

Beslutad av: Programrådet för biomedicinsk analyltikerprogrammet, 2018-10-10

Reviderad av: Programrådet för biomedicinsk analyltikerprogrammet, 2019-04-11

Innehåll

I kursens ingår grundläggande cell- och molekylärbiologisk teori omfattande cellcykeln, intracellulär kommunikation, processer vilka ligger till grund för reglering av genexpression, differentiering och apoptos. Kursens laborativa moment omfattar cellodling samt DNA-preparation och -analys.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Den studerande ska

  • ha grundläggande kunskap om människokroppen organ, dess vävnader och olika celltyper,
  • ha kunskap om den eukaryota och prokaryota cellens uppbyggnad,
  • kunna redogöra för eukaryota organellers strukturer och funktioner,
  • ha kunskap om genomets organisation, samt de processer vilka reglerar flöde av genetisk information,
  • kunna redogöra för cellcykeln, mitos och meios samt DNA skada/reparation, 
  • ha kunskap om celldifferentiering och apoptos och de processer som reglerar genexpression hos eukaryoter,
  • kunna redogöra för intracellulär transport, endocytos och exocytos, intercellulär och intracellulär kommunikation, signaltransduktion, ligandbindning, second-messengers, protein-kinaser, transkriptionsfaktorer och funktionellt svar i celler,
  • ha grundläggande kunskap om små reglerande RNA-molekyler,
  • kunna redogöra för grunderna inom cellodling.
     

Färdighet och förmåga
Den studerande ska

  • kunna odla celler och kunna tillämpa regler och principer för säkerhet och miljö vid cellodling,
  • ha basala färdigheter för arbete med nukleinsyra,
  • visa förmåga på att kunna planera och fullfölja uppgifter inom given tidsram.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska

  • kunna reflektera över sin egen insats vid laborativt arbete.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet, språkkrav svenska och engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier, samt Biologi 1, Kemi 1, Fysik 1a/1b1+1b2, Matematik 3b/3c eller Biologi A, Kemi A, Fysik A, Matematik C. (Områdesbehörighet A12/12 med undantag för Biologi 2/B, Kemi 2/B).

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, laborationer samt arbete i grupp. Närvaro vid upprop, laborationsgenomgångar och laborationer är obligatorisk.

Examination

Examinationen sker genom en individuell skriftlig tentamen och skriftlig redovisning av laboration. På individuell skriftlig tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen U, G eller VG. För att bli godkänd på hel kurs krävs att tentamen, obligatoriska moment samt laborationsrapporter är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid kursens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För betyget VG på hel kurs krävs VG på skriftlig individuell tentamen samt G på övriga delar.

För varje kurs anordnas ett ordinarie och fyra omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter den studerandes förstagångsregistrering på kursen. Antalet tentamenstillfällen är begränsat till tre/läsår. Efter tre underkända examinationer rekommenderas studenten att gå om kursen när studieplats finns. En och samma kurs får göras om högst en gång. Antalet tentamens- och laborativa tillfällen är begränsade till totalt fem. 

Den studerande har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks.

Studerande som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Övriga föreskrifter

Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.

www.umu.se/regelverk

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.