"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Vetenskapliga metoder för värdering av läkemedel, 10,5 hp

Engelskt namn: Scientific methods for drug evaluation

Denna kursplan gäller: 2016-03-07 till 2018-11-04 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3FA021

Högskolepoäng: 10,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Farmaci: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk och translationell biologi

Beslutad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2016-03-09

Innehåll

Kursens fokus är på vetenskapliga metoder som används vid studier av kliniska effekter och användning av läkemedel. Olika aspekter som tas upp relaterar till studiedesign, utfallsmått, möjliga felkällor och datakällor. Kursen omfattar både kvantitativa (observations- såväl som interventionsstudier) och kvalitativa forskningsmetoder. I kursen ingår även grunderna i hälsoekonomi och hälsoekonomisk utvärdering samt hälsobegreppet, folkhälsovetenskap, evidensbaserad vård, forskningsetik och grunderna i statistisk analys. En orientering kring internationella läkemedelsfrågor ingår också.

Förväntade studieresultat

       Studenten ska efter avslutat kurs kunna:

  •  beskriva metoder för att mäta hälsa, risk och sjuklighet hos individer och populationer samt kunna beskriva och tolka grundläggande sjukdomsmått och riskmått
  • beskriva kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder samt hälsoekonomiska utvärderingar inklusive styrkor och svagheter, samt kunna argumentera för lämpliga metodval utifrån olika frågeställningar
  •  beskriva effektmått, måttenheter och datakällor som används vid studier av läkemedels effekter och användning
  •  tolka och värdera resultat från vetenskapliga studier samt kunna förklara vad som i utförande och rapportering av en studie är viktigt för bedömningen av studiens kvalitet och validitet
  •  beskriva och tillämpa grundläggande begrepp inom evidensbaserad vård
  •  beskriva forskningsetiska principer och forskningsetiska problem
  •  redogöra för utvalda frågor och problem rörande läkemedel i ett internationellt perspektiv

Behörighetskrav

3FA019 Introduktionskurs i farmaci och 3FA000 Farmakoterapi.

Undervisningens upplägg

Kursen är nätbaserad. Undervisningen består främst av inspelade föreläsningar, övningsuppgifter, gruppseminarier och litteraturstudier. Studiegrupper har möjlighet att träffa lärare för seminarier. Alla studenter har under kursen tillgång till lärare via Internet.

Examination

Examinationen sker genom en individuell skriftlig tentamen, muntliga redovisningar samt en skriftlig inlämningsuppgift. För studerande som inte godkänts vid ordinarie examinationstillfällen ordnas ytterligare minst ett tillfälle i anslutning till kursen eller under nästkommande termin. För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska inslag är godkända.

På den skriftliga tentamen sätts något av betygen Godkänd (G), Väl godkänd (VG) eller Underkänd (U). På övriga obligatoriska inslag ges endast betygen Godkänd (G) eller Underkänd (U). Studerande som underkänts har rätt att göra om obligatoriska moment för att få godkänt betyg. På hela kursen ges något av betygen Godkänd (G), Väl godkänd (VG) eller Underkänd (U), och betyget sätts först när alla obligatoriska inslag är godkända. För att få betyget ”väl godkänd” på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på den skriftliga tentamen. 

Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos prefekten begära att annan lärare utses för att sätta betyg på honom/henne i förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

Övriga föreskrifter


 



Tillgodoräknande 
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Övergångsbestämmelser
När kursplanen upphör att gälla ska studenterna garanteras minst tre tentamenstillfällen (inklusive ordinarie tentamenstillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att kursplanen upphört att gälla.
 

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 12

Andersson Ingemar
Epidemiologi för hälsovetare : en introduktion
2., [utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 272 s. :
ISBN: 9789144105109
Se Umeå UB:s söktjänst

Randomized controlled trials : questions, answers, and musings
Jadad Alejandro R., Enkin Murray, Jadad Alejandro R.
2nd ed. : Malden, Mass. : Blackwell Pub. : 2007. : xxiv, 136 p. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip079/2007002574.html
ISBN: 978-1-4051-3266-4 (pbk. : alk. paper)
Se Umeå UB:s söktjänst