"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Management i hälso- och sjukvård, 5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-05-15

Engelskt namn: Healthcare management

Denna kursplan gäller: 2013-09-02 till 2014-08-31 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3FH048

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Folkhälsovetenskap: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa

Beslutad av: Programrådet för internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2010-10-05

Reviderad av: Programrådet för internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2012-10-09

Innehåll

Detta är en introduktionskurs till management i hälso- och sjukvård. Kursen ger en överblick över olika management-frågor inom hälso- och sjukvården. Följande ämnen introduceras: managementstil, roller, ledarskap och kommunikation; ledning av personal, prestationsmanagement, aspekter på finansiell management; strategisk management och problemlösning; och kvalitetsstyrning. Alla ämnen diskuteras utifrån ett internationellt perspektiv och illustreras med exempel från hälso- och sjukvård i olika länder. Studenterna uppmuntras till kritisk granskning av kursmaterialet via reflektioner över hälso- och sjukvård i det egna landet.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - redogöra för grundläggande principer i effektivt management; - förstå och diskutera olika aspekter av management i hälso- och sjukvård; - evaluera organisationsbehov och analysera organisationsproblem; - utveckla strategiska planer; - förklara och sammanfatta principer av kvalitetsstyrning, personalstyrning och prestationsmanagement; - tolka grundläggande ekonomisk information (t.ex. bokslut).

Behörighetskrav

För sökande till kursen som fristående kurs, krävs minst 120 hp varav minst 30 hp inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap samt En A.

Undervisningens upplägg

Kursen ges på halvfart. Undervisningen är koncentre¬rad till två intensiva kursveckor under kursperioden. Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar och s.k. ”cases” (fall). Veckor mellan undervisningsveckor används av studenter för eget arbete med ett omfattande kursprojekt. Eget arbete av studenter är en viktig del av kursen. Studenter förväntas att har läst kursboken innan kursstart. Annat kursmaterial (cases och artiklar) ska läsas innan relevanta föreläsningar och seminarier. Cases, kursprojektet och seminarier där kursprojekten presenteras är obligatoriska. All undervisningen sker på engelska.

Examination

Examinationen sker genom cases, ett kursprojekt och en skriftlig tentamen. Betygsgrader för cases och kursprojektet är: Underkänd/Godkänt. Ett godkänt resultat på cases och kursprojektet är ett krav för en godkänd kurs. Kursen avslutas med en skriftlig tentamen. Betygsgrader för tentamen är Underkänd/Godkänd/Väl Godkänd. För att erhålla betyget Godkänd på kursen krävs att studerande blir godkänd på både cases, kursprojektet och på den skriftliga tentamen. För att erhålla betyget Väl Godkänd på kursen krävs att studerande blir godkänd på cases och kursprojektet och erhåller betyget Väl Godkänd på den skriftliga tentamen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för kursen har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Anhållan om byte av examinator skall lämnas till Medicinska fakultetsnämnden.

Övriga föreskrifter

Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämden för högskolan. Samtliga kursupprop är obligatoriska. Befrielse från upprop kan endast ges av kursansvarig vid föranmälan och endast då särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kursansvarig.



Tillgodoräknande prövas alltid individuellt i enlighet med universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.