"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kvalitativ dataanalys, 7,5 hp

Engelskt namn: Qualitative data analysis

Denna kursplan gäller: 2016-09-05 till 2016-09-18 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3FH064

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Folkhälsovetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa

Beslutad av: Programrådet för internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2016-01-27

Reviderad av: Programrådet för internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2016-01-27

Innehåll

Kursen ger en översikt av de grundläggande principerna inom grundad teori, och lokaliserar grundad teori i förhållande till andra kvalitativa forskningsansatser. Grundad teori är en kvalitativ tolknings- och analysmetod vars syfte är att generera begrepp och teorier grundade i kvalitativa data. Deltagarna ges tillfälle att genomföra de grundläggande stegen av grundad teori för att analysera kvalitativa data (eget datamaterial eller intervjudata som tillhandahålls av kursledningen). Vidare ges deltagarna tillfälle att kritiskt granska och diskutera vetenskapliga artiklar som bygger på olika versioner av grundad teori.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  •   Förstå och redogöra för de grundläggande principerna och stegen inom grundad teori.
  •   Förstå och klargöra kriterier för att bedöma tillförlitligheten av kvalitativa analyser som baseras på grundad teori.

 
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  •   Genomföra de grundläggande stegen inom grundad teori i en kvalitativ dataanalys.
  •   Presentera och diskutera, muntligt och/eller skriftligt, resultaten av egna och andra forskares tillämpning av grundad teori i kvalitativa dataanalyser.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

  •  Kritiskt granska, diskutera och utvärdera tillämpningen av grundad teori i vetenskapliga studier.

 

Behörighetskrav

Kandidatexamen eller motsvarande högskoleutbildning om minst 180 högskolepoäng (120 poäng) inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård, hälsopedagogik, relevant samhällsvetenskapligt eller beteendevetenskapligt ämnesområde. Eng A/5 från svenskt gymnasium eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen är koncentrerad till fyra kursveckor under kursperioden. Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar, praktiska övningar, seminarier och hemuppgifter. 

Examination

Examinationen består av tre delar; 1) Deltagande i litteraturseminarier, 2) Deltagande i seminarier om hemuppgifter, 3) En skriftlig tentamen. På de två första  delarna av examinationen sätts betygen underkänd (U) eller godkänd (G). På den skriftliga tentamen sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) eller  väl godkänd (VG). På hela kursen sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga delar av examinationen är godkända. För att få betyget väl godkänd krävs att studenten fått detta betyg på den skriftliga tentamen.

Om den skriftliga tentamen underkänns får studenten komplettera examinationen i samråd med examinator enligt en tidsplan fastställd av examinator. Studenten har rätt till maximalt fem kompletteringstillfällen. En skriftlig tentamen som initialt fått betyget underkänd men som därefter reviderats kan som högst tilldelas betyget godkänd. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

 

Övriga föreskrifter

Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.