Kursen kommer att fokusera på användning av R för analys av stora datamängder. Förutom förtrogenhet med standardfunktioner som finns i R, kommer studenterna att lära sig att programmera, dvs att skapa sina egna funktioner. Vidare kommer man under kursen att använda R’s grafiska mjukvaruverktyg. Under kursen kommer en blandning av demonstrationer och praktiska moment att användas. Studenterna kommer att lära sig att använda R för att underlätta publicering av reproducerbar forskning.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse
Efter kursen förväntas studenterna:
Förstå och känna förtrogenhet med standardfunktioner i den fria programvaran R.
Ha en grundläggande förståelse för hur man formulerar och genomför statistiska beräkningar med R
Färdigheter och förmågor
Efter kursen förväntas studenterna kunna:
Använda R för att visualisera data
Använda R för att städa och analysera data med hjälp av beskrivande statistik.
Genomföra enkla och multipla regressionsanalyser med R.
Genomföra grundläggande programmeringsuppgifter för analys av statistiska problem med R
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter kursen förväntas studenterna:
Kritiskt diskutera och utvärdera tillämpningen av R för att skapa reproducerbara statistiska beräkningar och sambandet mellan denna reproducerbarhet och vetenskaplig metod
Behörighetskrav
För sökande till kursen som fristående kurs, krävs minst 120 hp varav minst 30 hp inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap. Samt En B/6.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker genom föreläsningar, webb-föreläsningar, gruppövningar, praktiska datorövningar och seminarier. Undervisningen sker på engelska.
Examination
Betygsskalan består av betygen Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U) för moment och hel kurs. Kunskapskontroll sker genom hemtentamen.
Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg (se universitetets regelsamling). Studerande som två gånger underkänts i prov för viss kurs har rätt att begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Skriftlig begäran inges till studierektor. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.
Övriga föreskrifter
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning). Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.