"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Idrottsmedicin G1, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-02-02

Engelskt namn: Sports Medicine G1

Denna kursplan gäller: 2007-12-31 till 2010-08-15 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3ID008

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idrottsmedicin: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Avdelningen för idrottsmedicin

Beslutad av: Medicinska fakulteten, 2007-11-21

Innehåll

Idrottsmedicin, 15 Hp behandlar grunderna för att studenter skall förstå kroppens basala funktioner och struktur och hur dessa påverkas av fysisk aktivitet. I delkurs 1 ingår rörelseapparatens (skelett, leder och muskler) tillämpade anatomi. Dessutom ges basala undervisning om vävnaders skademekanismer, läkningsprocesser och behandlingsprinciper, samt en introduktion till biomekaniska mekanismer som är relevanta för uppkomsten av skador inom idrott och motion. I delkurs 2 genomgås kroppens normala funktion och anpassning till fysisk aktivitet respektive inaktivitet, för att ge tillämpbar baskunskap inom tränings- och näringsfysiologi samt ergonomi.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna: Delmoment 1: -förebygga skador vid idrott och motion i sin träningsplanering -rörelseorganens anatomi och biomekanik, relaterat till -idrottsutövande och idrottsskador. Delmoment 2: -basal biokemi, biofysik och cellbiologi -kroppens energimetabolism samt muskulaturens, nervsystemets, -blod- och cirkulationsorganens och lungornas funktion vid fysisk aktivitet/inaktivitet. -grunderna för arbetsfysiologiska tester. -näringsfysiologins grunder och de fysiologiska grunderna till olika träningsformer. Ha kännedom om: Delmoment 1 -behandling av skador och sjukdomar vid idrott och motion. -grundläggande undersökningsteknik och kliniska tester vanliga i patientrelaterad verksamhet för idrottsskador. Ha kompetens att: Delmoment 1 -adekvat omhänderta en adept i en akut skadesituation.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsning, laborationer, seminarier och gruppövning. Undervisningen är obligatorisk vid laborationer, seminarier och gruppövningar. Informationstekniska inslag finns integrerade i undervisningen. Delar av undervisningen kan också komma att var Internetbaserad. Vidare kan vissa kursmoment ges på engelska.

Examination

Studenten examineras skriftligt på en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd på respektive delkurs. För betyget godkänt krävs också en skriftlig redovisning av en kravanalys och träningsplanering för en idrott samt en sammanfattning av en vetenskaplig studie om träning och hälsa För betyget väl godkänd läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att tillämpa de tillägnade kunskaperna. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare ett examinationstillfälle i anslutning till ordinarie kurstillfälle. Studenten har rätten att byta examinator efter två icke godkända examinationer. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande av moment/del av kurs beslutas av examinator. Tillgodoräknande av hel kurs beslutas av Medicinska fakultetens fakultetsnämnd. Blankett för ansökan om tillgodoräknande kan erhållas från studerandeservice.

Litteratur

Giltig från: 2007 vecka 1

Principles of anatomy and physiology
Tortora Gerard J., Derrickson Bryan
11. ed. : New York : Wiley : cop. 2006 : xxxii, 1146, [87] s. :
ISBN: 0-471-68934-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar om ca 400 sidor tillkommer breddning eller fördjupning.