"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Examensarbete för kandidatexamen i idrottsmedicin, 15 hp

Engelskt namn: Bachelor's Thesis in Sports Medicine

Denna kursplan gäller: 2016-01-25 till 2018-11-18 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3ID041

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idrottsmedicin: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Avdelningen för idrottsmedicin

Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut och tränarprogrammen, 2015-02-25

Reviderad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut och tränarprogrammen, 2016-01-21

Innehåll

Kursen innefattar praktisk tillämpning av vetenskaplig metod inom ämnet idrottsmedicin. Val av område och relevant vetenskaplig metod för att studera området görs av studenten i samråd med handledare. Arbetet sker under handledning och presenteras i en vetenskaplig uppsats. Såväl presentation och försvar av det egna examensarbetet som opposition av annan studerandes examensarbete ingår i kursen.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall studenten kunna

  • formulera ett avgränsat syfte inom valt problemområde
  • motivera val av forskningsmetod utifrån frågeställningar
  • hantera forskningsdata med relevanta vetenskapliga metoder
  • under handledning självständigt genomföra ett projektarbete, samt dokumentera detta i en vetenskaplig uppsats
  • tillämpa ett etiskt förhållningssätt under projektarbetets alla delar
  • självständigt diskutera och försvara sitt examensarbete vid ett seminarium
  • granska, värdera och diskutera kurskamraters examensarbeten vid ett seminarium

Behörighetskrav

Forskningsmetodik 7,5 hp eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Studenterna genomför sitt examensarbete självständigt under handledning. Arbetet i kursen kan utföras i grupper om två och diskuteras vid arbetsseminarier.

Examination

För att bli godkänd på kursen krävs att studenten deltagit i arbetsseminarium och att examinator godkänt examensarbetet. Det krävs även att studenten presenterat och försvarat examensarbetet vid ett seminarium och opponerat på kurskamrats examensarbete med godkänt resultat. Deltagande vid arbetsseminarierna är obligatoriskt, och studerande som är frånvarande från någon presentation lämnar in en skriftlig sammanfattning av det examensarbetet tillsammans med egna kommentarer och reflektioner.
Som betyg används en tregradig skala: väl godkänd, godkänd eller underkänd. För att bli godkänd på hela kursen används en två- eller tregradig bedömning. Den vetenskapliga uppsatsen bedöms på en tregradig skala (väl godkänd, godkänd eller underkänd), medan bedömning av presentation och försvar av den egna uppsatsen samt opposition av kurskamrats examensarbete bedöms på en tvågradig skala (godkänd eller underkänd). För betyget väl godkänt på kursen krävs bedömningen väl godkänt på examensarbetet, samt godkänt på presentation och försvar av den egna uppsatsen samt bedömningen godkänd på opposition av en kurskamrats examensarbete. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Efter tre prov rekommenderas studenten ansöka om plats i förnyad kurs. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för tränarprogrammet.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitet studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

Studierna skall bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå Universitets styrdokument för genus och likabehandling (www.umu.se). För student som bryter mot Medicinska fakultetens plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen kap.10.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.