"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Idrottsmedicin: Examensarbete för magisterexamen, 30 hp

Engelskt namn: Sports Medicine: Master's Thesis

Denna kursplan gäller: 2015-08-17 till 2016-08-21 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3ID047

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Idrottsmedicin: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Avdelningen för idrottsmedicin

Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut och tränarprogrammen, 2015-11-18

Innehåll

Kursen innefattar genomförande av ett självständigt examensarbete i form av en uppsats inom ämnet idrottsmedicin. Studenten väljer ämnesområde och relevant vetenskaplig metod i samråd med handledare. Vid arbetsseminarier arbetar studenterna i grupp med att förbättra uppsatsens olika delar. I slutet av kursen ska studenten presentera och försvara det självständiga examensarbetet samt opponera på annan kursdeltagares examensarbete.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna

  • formulera ett avgränsat syfte i relation till aktuell forskning inom området
  • välja relevant studieupplägg utifrån valt syfte
  • motivera metodval och tolka resultatet på ett vetenskapligt sätt
  • planera, genomföra, tolka och dokumentera ett självständigt arbete i form av en uppsats som kan utgöra grund för en vetenskaplig publikation
  • muntligt och skriftligt kunna framställa, förmedla, resonera kring och försvara en vetenskaplig uppsats
  • konstruktivt granska, värdera och diskutera andras självständiga arbeten i vetenskapliga seminarier

Behörighetskrav

Kandidatexamen. Särskild behörighet är 90 hp inom idrottsmedicin eller motsvarande varav examensarbete omfattande minst 15 hp. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier alternativt svenska 3 samt engelska 6 samt genomgångna kurser för magisterprogrammet i idrottsmedicin termin 1 eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen är upplagd som en internetbasserad distanskurs med obligatoriska kursträffar. Delar av undervisningen ges med stöd av informations- och kommunikationsteknik vilket innebär specifika krav på teknisk utrustning och kompetens.
Kursen utgår från att den studerande, med hög grad av självständighet, tillsammans med handledare utformar en individuell projektplan, vilken utgör grunden till ett skriftligt examensarbete som utförs individuellt under handledning av disputerad lärare.
Den studerande skall medverka vid de obligatoriska arbetsseminarier som ges vid kursen samt utföra de skriftliga inlämningsuppgifter som hör till dessa. Vissa delar i utbildningen kan komma att ges på engelska. Vid kursens slut genomförs ett slutseminarium där studenten försvarar examensarbetet samt opponerar på ett av de övriga kursdeltagarnas examensarbeten.
Som stöd för aktiviteterna i kursen finns en studieguide och en uppsatshandbok innehållande tydliga instruktioner kring kursens utformning och tidsplan, information om obligatoriska moment, instruktioner kring examensarbetets utformning samt kriterier för bedömning av examinerande moment.
I samband med opponering och försvar av de färdiga examensarbetena bjuds relevanta intressenter från samhället in. Detta medför krav på studenten som ska kunna presentera examensarbetets innehåll på ett vetenskapligt sätt men som även gör att utomstående kan förstå och tolka samhällsnyttan av examensarbetet. Kriterier för betygsskalan anges i studieguiden.

Examination

Studentens kunskaper examineras individuellt via skriftliga fördjupningsuppgifter och via muntliga arbetsseminarier i grupp utifrån en tvågradig skala: underkänd (U) och godkänd (G).
Vid slutseminariet bedöms studentsn förmåga att muntligt presentera sitt eget examensarbete och opponera på en annan students självständiga arbete i en vetenskaplig diskussion. Studenten lämnar därefter in en slutgiltig version av sitt skriftliga examensarbete. En av universitetet utsedd examinator bedömer sedan såväl den muntliga som den skriftliga presentationen utifrån en tregradig betygsskala: underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). För betyget VG krävs VG på uppsatsen och G på övriga examinerande moment.
Student som underkänts vid ordinarie tillfälle har rätt till förnyad examination i nära anslutning till ordinarie tillfälle. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator (HF 6 kap 22).
I det fall en kurs har upphört att gälla eller kursplan genomgått större förändringar ska riktlinjer för hur omprov ska ges för den upphörda eller ändrade kursen anges genom övergångsbestämmelser i kursplanen. I sådana fall ska studenterna garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla. Den som godkänts i prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksameht. För närmare information se Högskoleförordningen samt http://www.student.umu.se/examen/tillgodoräknanden. Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskola. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.

Övriga föreskrifter

Studierna ska bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehanding (www.umu.se). För information om universitetets plagiatpolicy för den medicinska fakulteten, se www.umu.se/medfak/. För student som bryter mot medicinska fakultetens plagiatpolicy vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen 10 kap.

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 48

Research methods in physical activity
Thomas Jerry R., Nelson Jack K., Silverman Stephen J.
6th ed. : Champaign, IL : Human Kinetics : c2011. : xiii, 457 p. :
ISBN: 9780736089395 (hard cover)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Eliasson-Lappalainen Rosmari
Forskningsetik och perspektivval
2., [omarb. och utvidgade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1995 : 204 s. :
ISBN: 978-91-44-26612-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Publication manual of the American Psychological Association
6. ed. : Washington, D.C. : American Psychological Association : cop. 2010, [eg. 2009] : xviii, 272 p. :
ISBN: 978-1-4338-0561-5 (pbk)
Se Umeå UB:s söktjänst

Vetenskapliga artiklar tillkommer
Idrottsmedicin :