"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Klinisk baskurs 2, inriktning kirurgi, 30 hp

Engelskt namn: Clinical sciences 2, surgery

Denna kursplan gäller: 2012-06-25 till 2013-06-30 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3KI003

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicin: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för diagnostik och intervention

Beslutad av: Programrådet för läkarutbildningen, 2012-06-11

Innehåll

Kursens huvudinnehåll utgörs av klinisk tjänstgöring och teoretisk undervisning i ämnena kirurgi, onkologi inklusive hematologi, urologi, anestesiologi och intensivvård. Dessutom ingår delar av de genom utbildningen löpande ämnena bild- och funktionsmedicin och professionell utveckling. Under kursen tränas förmågan att bemöta och kommunicera med patienter och övrig sjukvårdspersonal.
Kursen innefattar undersökningsmetodik och bildbearbetning inom bildgivande metoder och deras tillämpningar för sjukdomstillstånd inom klinisk baskurs 2.

Professionell utveckling inom kursen innefattar kommunikation och bemötande i vardagliga och komplexa kliniska situationer, där studenten har konsultationsträning med feed-back på videoinspelade patientintervjuer, rollspel och video-playbackteknik och deltar i gruppövningar med gruppdiskussion och självreflexion.

Kursen har vetenskaplig och evidensbaserad grund och ger kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet. Den innehåller även teoretiska avsnitt med inslag från prekliniska kurser och bygger på stor volym praktisk tjänstgöring.

Kursen innefattar träning i att förstå och använda evidensbaserad metodik för att utveckla kunskap om diagnostik och behandling av enskilda patienter. Den ger också kunskaper om samhällsförhållanden, sociala faktorer, hälsofrämjande och förebyggande åtgärder inom de aktuella sjukdomsområdena som kan påverka hälsoläget i stort. Den ger förutsättningar för vetenskaplig granskning av nya fakta och bedömning av aktuell information, initiering av förbättringar, utvärdering av behandlingsresultat, liksom träning i att dela med sig av detta.

Kursen delas in i följande moment:

Teoretisk examination inklusive vetenskaplig skolning och examinerande sit-in (7,5 hp)
Klinisk praktik (12 hp)
Obligatoriska moment (7,5 hp)
Professionell utveckling (3,0 hp)

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse:

Diagnostisera och behandla relevanta tillstånd inom de olika ämnena;

  • Kirurgi : Föreslå utredning och behandling av mag-tarmkanalens, leverns, gallvägarnas och bukspottkörtelns benigna och maligna kirurgiska sjukdomar, kärlkirurgiska sjukdomar, sår, infektions- och nutritionsproblem i anslutning till kirurgi, köld- och brännskador, peri- och postoperativa komplikationer, multitrauma, hudens och bröstkörtelns sjukdomar samt kirurgisk behandling av endokrina sjukdomar.
  • Onkologi, hematologi: Identifiera, undersöka, initiera utredning och föreslå behandling av patient med misstänkt tumörsjukdom och maligna blodsjukdomar samt informera, stödja och hjälpa patient och anhöriga vid dessa tillstånd och redogöra för vad som kan göras preventivt för att undvika tumörsjukdomar.
     
  • Urologi: Beskriva principer och etablerade kunskaper inom området urologiska sjukdomar och handikapp. Utreda samt informera och stödja patienter med dessa sjukdomar. Föreslå behandling inklusive kirurgi för urologiska sjukdomar i njurar, urinledare, blåsa och urinrör, liksom mannens speciella sjukdomar i prostatas, testiklar och tillhörande organ, funktionella blåstömningsrubbningar och inkontinens.
     
  • Bild- och funktionsmedicin: Beskriva metodval, möjligheter, risker och begränsningar för radiologisk utredning och handläggning av akut buk, sjukdomar i magtarmkanal, lever, gallvägar och bukspottkörtel, onkologiska sjukdomar, sjukdomar i urinvägarna och känna till radiologiska interventioner och indikationer för dessa inom ovanstående områden.
     
  • Anestesiologi och intensivvård: Redogöra för hur kroppen påverkas av trauma, svår akut sjukdom, operationer, anestesi och blockader.  Redogöra för vanliga behandlingsåtgärder vid svikt av vitala funktioner med tillämpning av kunskaper i fysiologi, patofysiologi samt farmakologi. Redogöra för perioperativt omhändertagande av patienter, inkluderande innehållet i en preoperativ bedömning samt basprinciperna för generell och regional anestesi. Tillämpa principer för akut omhändertagande av svårt sjuka patienter med svikt av vitala funktioner, inkluderande färdigheter som att säkerställa fri luftväg, genomföra ventilation med mask och blåsa, etablera fri venväg samt givande av intravenös infusion.

Färdigheter och förmåga:

  • Undersöka patienter, dokumentera och analysera symptom och kliniska fynd.
  • Analysera och handlägga/ordinera utredning och behandling av kliniska vanliga eller av andra skäl viktiga patientrelaterade situationer inom de ingående områdena.
  • Självständigt kunna ta fram och presentera det evidensbaserade kunskapsläget inom ett definierat område, identifiera kunskapsluckor och behov av kunskaps- och kompetensutveckling.
  • Genomföra patientsamtal och kommunicera med patienter, personal och anhöriga samt redogöra för planerade åtgärder liksom behandlingsresultat och ge patientinformation även innefattande svåra besked.
  • Uppvisa ett empatiskt och professionellt förhållningssätt.

Värderingsförmåga och förhållningssätt:

  • Identifiera och värdera etiska problem i medicinsk praxis utifrån helhetssyn och med beaktande av mänskliga rättigheter.
  • Analysera kliniska situationer utifrån ett kultur- och genusperspektiv, liksom handläggning på olika vårdnivåer och hos olika vårdgivare

Behörighetskrav

Sjukdomslära, symptom och diagnostik (30 hp) 3ME074, Klinisk propedeutik (30 hp) 3MB022, Klinisk baskurs 1 (30 hp) 3ME071 eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i studerandeaktiv form huvudsakligen med casemetodik.  Även PBL-pedagogik kan förekomma. Undervisningen sker i form av föreläsningar, demonstrationer, seminarier, patientdemonstrationer, gruppövningar och i form av klinisk handledning. Delar av undervisningen sker på distans med användande av Informations- och kommunikationsteknologi (IKT). Inlärningsstöd för självskattning kan förekomma. 

Förutom den regionaliserade undervisningen i Luleå, Sundsvall och Östersund förkommer utlokaliserad klinisk praktik på andra sjukhus i norra regionen.

Jourtjänstgöring kan förekomma kvällar, nätter och helger.

Undervisningen inom professionell utveckling bedrivs i studerandeaktiv form med introduktioner, gruppdiskussioner/ övningar, med handledning och feed-back på genomförda videoinspelade samtal samt muntlig/ skriftlig reflexion över den egna insatsen i övningarna och egna utvecklingsbehov. Det genomförs konsultationsträning dels med feed-back på inspelade patientintervjuer och dels i form av ett tredagars internat med rollspel, video play-back teknik och gruppdiskussioner. Studenterna introduceras stegvis i kommunikations-, konsultations- samt ledarskapsteorier och därefter successivt får träna praktiskt och diskutera utifrån sammansatta vårdsituationer som kräver etiska överväganden, resonemang kring genus och mångfald, empatisk förmåga, ledarskap och självkännedom.

Undervisningen ges på svenska men i vissa kursmoment kan den förmedlas på engelska. Vissa inlämningsuppgifter kan förväntas skrivas på engelska. Delar av undervisningen kan ske med användande av Informations- och kommunikationsteknologi (IKT) via läkarprogrammets webbaserade utbildningsplattform.

Obligatoriska kursmoment är upprop och den undervisning som anges under rubriken ”obligatoriska moment” i schema samt under rubriken ”övrig närvaro och betyg” i kurssidan inom läkarprogrammets utbildningsplattform.

Examination

I kursen examineras teoretiska kunskaper med skriftliga prov och praktiska färdigheter med en examinerande sit-in (tillsammans 7,5 hp). Klinisk praktik (12 hp), professionell utveckling (3,0 hp) övriga obligatoriska moment (7,5 hp) examineras löpande under kursen. I professionell utveckling kan även en skriftlig inlämningsuppgift ingå.

Praktiska färdigheter ingående i klinisk baskurs 2 examineras i form av OSCE (Objective Structured Clinical Examination) under termin 8 respektive termin 11.

Vid underkänt resultat på det skriftliga provet erbjuds ett ytterligare provtillfälle i nära anslutning till ordinarie prov. Därefter hänvisas till nästa ordinarie provtillfälle.

Vid ej godkänd prestation på obligatoriska moment har studenten rätt till ett förnyat tillfälle eller bli hänvisad en alternativ ersättningsuppgift. Sådana skall i första hand erbjudas under pågående kurs. När det gäller obligatoriska moment, som inte kan ersättas med en alternativ uppgift eller upprepas för enstaka studenter, kan ett förnyat genomförande behöva förskjutas till efterföljande kurs.

På de skriftliga och praktiska proven samt på de obligatoriska undervisningsmomenten sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga betygsgrundande moment är godkända. Betyget utgör därmed en sammanfattande bedömning av studieprestationen och sätts först när alla delar inom respektive moment är godkända. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).

En studerande som blivit underkänd i en examination har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid ytterligare 5 tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Om inte godkänt resultat har uppnåtts efter två prov på kurs eller en del av kurs har den studerande rätt, att efter skriftlig begäran hos programrådet, få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar emot detta.  Efter fyra underkända examinationer erbjuds den studerande att gå om kursen. Studerande som efter att ha gått om kursen och underkänts i ordinarie examination samt vid ytterligare ett tillfälle måste avbryta sina studier.

Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en nypraktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen

Övriga föreskrifter

Kursen får inte tas med i examen tillsammans med kursen ”Klinisk baskurs 2 (KBK2),” 28,5hp” (3KI001) samt ”Professionell utveckling, 1,5 hp” (3ME046).



Kursen ersätter den tidigare kursen ”Klinisk baskurs 2 (KBK2),” 28,5hp” (3KI001) samt ”Professionell utveckling, 1,5 hp” (3ME045).

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.