"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Klinisk fördjupning, 7,5 hp

Engelskt namn: Advanced Clinical practice

Denna kursplan gäller: 2018-02-26 till 2019-09-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3LO065

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Logopedi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Logopedi

Beslutad av: Programrådet för logopedprogrammet (PRLP), 2017-06-14

Reviderad av: Programrådet för logopedprogrammet (PRLP), 2018-02-21

Innehåll

Kursen innebär ytterligare fördjupning och integrering av tidigare inhämtade teoretiska och kliniska kunskaper på grund och avancerad nivå inom ett logopediskt område. Studenten väljer själv område för den kliniska fördjupningen som förläggs till exempelvis logopedmottagning, språkförskola/-klass, re-/habiliteringsklinik eller resurscenter. Fördjupningen innebär patientarbete, litteraturstudier kopplade till valt område, auskultationer eller andra patientrelaterade aktiviteter, samt en timmas handledning per vecka.

Studenten ska ha genomgått hälso- och vaccinationsprogrammet för studerande inom medicinska fakultetens grundutbildningar innan praktik i hälso- och sjukvården. Om studenten väljer att inte genomgå hälso- och vaccinationsprogrammet kommer det att påverka möjligheterna att genomföra utbildningen.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Efter avslutad skall studenten kunna:

  • fördjupa sig i den teoretiska bakgrund som är relevant för den valda kliniska inriktningen

Färdighet och förmåga
Efter avslutad kurs skall studenten ytterligare ha fördjupat sin förmåga att:
 

  • bedöma, diagnostisera patientens svårigheter samt planera, genomföra och utvärdera relevanta åtgärder
  • kritiskt granska, bedöma och använda relevant information i patientmötet
  • diskutera nya fakta, företeelser och frågeställningar med andra personer och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs skall studenten:
 

  • visa förmåga till självkännedom och empati
  • visa förmåga till helhetssyn på människan
  • visa förmåga att göra åtgärdsbedömningar utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna
  • visa förmåga till professionellt förhållningssätt gentemot patienter och deras närstående
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens

Behörighetskrav

Godkända kurser i logopedprogrammets termin 1-6 (180 hp) samt genomgångna kurser i termin 7 med godkänd VFU 4, 4,5 hp eller motsvarande. Kunskaper i engelska och svenska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till högskolestudier på grundnivå.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av tjänstgöring under handledning motsvarande 6 tim/dag i 4 veckor, samt möjlighet till auskultationer eller andra patientrelaterade aktiviteter kopplade till valt område inom logopedin. Studenten har också utrymme för reflektion och relevanta litteraturstudier utifrån område.

Examination

Kursen examineras i två delar, dels fortlöpande under kursens gång och utifrån handledarens skriftliga omdöme av studenten utifrån ett antal kriterier, och dels i form av en skriftlig och muntlig redovisning i seminarieform av ett patientfall/-ärende kopplat till litteraturstudier inom det område studenten valt att fördjupa sig inom. I tveksamma fall görs bedömning av studentens klinisk praktiska förmåga gemensamt av handledare och examinator.

Student som ej blivit godkänd i Klinisk praktisk fördjupning har rätt att genomgå ytterligare ett utbildningstillfälle i enlighet med Högskoleförordningen 6 kap. 21 §.  Därefter kommer inga ytterligare resurser att erbjudas i enlighet med Högskolelagen 1 kap 4§.  Student som ej blivit godkänd vid första examinationen erbjuds stödåtgärder innan och under andra utbildningstillfället, för att om möjligt förhindra att studenten tvingas avbryta sin utbildning. I övrigt hänvisas till utbildningsplan för logopedprogrammet.

Student som på grund av medicinska eller sociala skäl varit frånvarande från undervisningen upp till 25% kan få kursen godkänd om handledare och examinator bedömer att studenten har uppnått de färdigheter som krävs för godkänd kurs.

En students verksamhetsförlagda utbildning kan omedelbart avbrytas om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. Om den verksamhetsförlagda utbildningen avbryts på detta sätt upprättar programrådet en individuell handlingsplan där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till fortsatt VFU.
 

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 9

Egna litteratursökningar och -studier kopplade till valt logopediskt område