"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Cellbiologi, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-02-10

Engelskt namn: Cell Biology

Denna kursplan gäller: 2007-12-31 till 2010-09-19 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3MB002

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biomedicin: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Molekylärbiologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för molekylärbiologi

Beslutad av: Programkommittén för biomedicin, 2007-12-03

Innehåll

Kursen består av två moment: Moment 1: Teoridel, 10 hp Moment 2: Laborationsdel, 5 hp (inklusive 1hp vetenskapligt skrivande) Moment 1: Teoridel. Kursen behandlar de centrala delarna inom modern cellbiologi. Huvudområdena beskrivs under punkt "Förväntade studieresultat". Moment 2: Laborationsdel. Laborationsdelen är en tillämpning av det teoretiska innehållet och de experimentella övningarna omfattar arbete med olika modellsystem och metodik för cellbiologiska studier. Ett genomgående tema vid laborationerna är att kursdeltagarna skall få träning i att självständigt planera sina experiment och analyser. Vidare läggs stor tonvikt på sammanställning av individuella laborationsrapporter som skall presenteras i samma format som en vetenskaplig artikel.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna: - Prokaryota- och eukaryota cellers generella uppbyggnad och deras likheter och skillnader - Membraners arkitektur och vilka parametrar som styr deras form och funktion. - Hur transport över membraner sker och vilka drivkrafter som påverkar denna process. - Cellulära organellers arkitektur och funktion. - Hur protein trafficking sker och vad som styr den. - Cytoskelettets arkitektur och funktion. - Cellulär signalering och rationalen bakom hur olika signaltransduktionsvägar är designade. - Den cellulära livscykeln på molekylär nivå; cellcykel, celldiffrentiering och celldöd. - Cancer begreppet och molekylära mekanismer bakom tumörprogression - Cellens olika sätt att interagera med det extracellulära matrixet och hur detta leder till vävnadsuppbyggnad. - Visa praktisk färdighet vid planerande och utförande av cellbiologiska experiment samt att skriftligen kunna redovisa erhållna resultat på ett vetenskapligt sätt

Behörighetskrav

Kemi 30hp varav minst 7,5 hp Biokemi, Mikrobiologi och basal molekylärbiologi, 15hp, och Basal och molekylär genetik, 15 hp.

Undervisningens upplägg

Undervisningen innefattar föreläsningar, lektioner och laborationer. Laborationer är obligatoriska. Vissa andra moment kan obligatorieläggas enligt aktuellt schema.

Examination

Teorimomentet avslutas med tentamen. Även på laborationsdelen ges betyg. För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga obligatoriska moment är avklarade och att samtliga prov är godkända. För slutbetyget VG krävs att detta betyg erhålls på både teori och laboratoriedelen. Studerande som underkänts, har rätt att undergå förnyat prov för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i prov för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos styrelsen för Institutionen för molekylärbiologi begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg. Tillgodoräknande Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande ankommer på ledningsgruppen för biomedicin, ordförande och studierektor i samråd med kursansvarig institution.

Litteratur

Giltig från: 2007 vecka 1

Alberts Bruce
Molecular biology of the Cell
0004 : Garland Publishing : 2002 : Vikt: 3193 :
ISBN: 0-8153-4072-9
Se Umeå UB:s söktjänst