"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Epidemiologi och biostatistik, 7 hp

Engelskt namn: Epidemiology and Biostatistics

Denna kursplan gäller: 2016-08-29 till 2018-10-07 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3ME039

Högskolepoäng: 7

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biomedicin: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

Beslutad av: Programkommittén för biomedicin, 2007-08-27

Reviderad av: Programrådet för Biomedicinprogrammen, 2016-05-09

Innehåll

Kursens mål är att ge grundläggande kunskaper och färdigheter i epidemiologi, biostatistik och folkhälsovetenskap. Vidare är kursens mål att ge grundläggande färdigheter i att kunna läsa, förstå och kritiskt granska vetenskapliga artiklar inom området samt presentera och diskutera epidemiologiska, biostatistiska och folkhälsovetenskapliga aspekter i studierna.
Momentet folkhälsovetenskap syftar till att ge grundläggande kunskaper om de stora folksjukdomarna och hälsoproblemen ur ett folkhälsoperspektiv.
Momentet epidemiologi syftar till att ge kunskap om grundläggande epidemiologiska utgångspunkter och koncept såsom confounding och bias, epidemiologiska mått på sjukdomsförekomst och samband såsom prevalens och oddskvot, samt de viktigaste epidemiologiska studiedesignerna, såsom tvärsnitts- och kohortdesign.
Momentet biostatistik syftar till att ge kunskap om basala statistiska begrepp, studiedesigner, samplingmetoder samt central-, spridnings- och associationsmått. Stor vikt läggs vid basala metoder för analys av diskreta och kontinuerliga variabler såsom statistiska test och konfidensintervall.

Kursen innehåller även introduktion till karriärplanering för biomedicinare samt gemensam introduktionsdag för medicinska fakultetens studenter.
 

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten

  • ha kännedom om grundläggande begrepp inom folkhälsovetenskapen och de huvudsakliga folkhälsoproblemen
  • ha förståelse för basala epidemiologiska koncept, studiedesigner, och mått på sjukdomsförekomst och samband
  • ha kunskap om olika central- spridnings- och associationsmått
  • ha kunskap om och kunna genomföra basala statistiska test och konfidensintervall
  • kunna läsa, förstå och kritiskt granska vetenskapliga artiklar inom området
  • kunna resonera kring epidemiologiska, biostatistiska och folkhälsovetenskapliga aspekter i vetenskapliga artiklar
  • kunna identifiera och beskriva gruppdynamiska skeenden i en arbetsgrupp samt reflektera över rollfunktioner och eget förhållningssätt (fakultetsgemensam introduktionsdag).

Behörighetskrav

Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13)

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker genom lektioner, studentseminarium, handledda gruppövningar, gruppredovisningar och grupparbete i datorsal. Undervisning på engelska kan förekomma.
 

Examination

Examinationen sker i form av skriftlig tentamen. Studentens prestation bedöms i en tregradig betygsskala; underkänd, godkänd eller väl godkänd.
För godkänd kurs krävs att grupparbetet är genomfört och redovisat enligt föreskrivna ramar och godkänt. För att uppnå betyget godkänd krävs att studenten deltagit i de obligatoriska momenten. De obligatoriska momenten inkluderar introduktion och redovisning av grupparbete samt ett seminarium i folkhälsovetenskap. Student som underkänts i grupparbetet tilldelas en extra arbetsuppgift av handledaren. Student som underkänts vid seminariet tilldelas en extra arbetsuppgift av ansvarig lärare. Vid eventuell frånvaro från obligatoriskt undervisningstillfälle beslutar examinator om ersättningsuppgift eller om studenten ska göra om momentet vid ett senare tillfälle.
Vidare krävs ett aktivt deltagande i redovisningar och diskussioner. Med aktivt deltagande menas att studenten bidrar med egna inlägg, reflektioner och frågor, samt att studenten försöker svara på frågor ställda till studenten eller gruppen.

En student som blivit underkänd i examination har rätt att genomgå förnyad examination tre gånger för att bli godkänd. Efter tre underkända examinationer erbjuds studenten att gå om kursen. Student som efter att ha gått om kursen och underkänts i ordinarie examination samt vid ett ytterligare tillfälle måste avbryta sina studier. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av kurs, har rätt att efter skriftlig begäran hos prefekten få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodo­räknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskole­förordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

 

Övriga föreskrifter

Kursen ingår i Biomedicinprogrammet under termin 1.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.