Engelskt namn: Scientific project
Denna kursplan gäller: 2020-01-20 till 2020-08-30 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2020-08-31
Kursplan för kurser med start innan 2020-08-30
Kurskod: 3ME107
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Medicin: Grundnivå, innehåller särskilt utformat examensarbete för högskoleexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin
Beslutad av: Programrådet för läkarprogrammet, 2019-11-12
Under termin 2 genomför studenterna på kompletteringsutbildningen ett förbättringsarbete där de granskar en lokal/regional rutin i jämförelse med nationella riktlinjer eller behandlingsrekommendationer. I det vetenskapliga arbetet på termin 4 har studenterna möjlighet att arbeta vidare inom samma kunskapsområde och göra en systematisk granskning av originalstudier som ligger till grund för de nationella riktlinjerna eller behandlingsrekommendationerna.
Kursen syftar till att ge kunskaper och färdigheter som behövs för att uppnå utbildningsmålen för den kompletterande utbildningen för utländska läkare med examen utanför EU (KUL) som ges vid Umeå Universitet. Kursen avslutas med muntlig och skriftlig presentation.
Under kursen har studenterna möjlighet att ta del av inspelade föreläsningar som behandlar studiedesign och vetenskapliga, samt statistiska metoder. Kursen innehåller även gruppträffar med undervisning i bl.a. litteratursökning och kritisk granskning av artiklar.
Kursen genomförs till större delen genom distansundervisning, men även undervisning på plats i Umeå ingår.
Kunskap och förståelse:
Efter avslutad kurs ska studenten ha kunskaper om:
Färdigheter och förmåga:
Efter avslutad kurs ska studenten, inom kursens samtliga ämnen, kunna:
Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Efter avslutad kurs ska studenten, inom kursens samtliga ämnen, kunna:
Godkänt på kurserna Klinisk praktik 1 (3ME088), Klinisk praktik 2 (3ME092), Klinisk praktik 3(3ME097), Medicinsk introduktionskurs 3ME089), Medicinsk fördjupningskurs 1 (3ME093), Medicinsk fördjupningskurs 2 (3ME099), Medicinsk kommunikation på svenska 1 (3ME090), Medicinsk kommunikation på svenska 2 (3ME094) och Författningskunskap (2JU090)
Examensarbetet utförs enskilt i form av en systematisk granskning av originalstudier som ligger till grund för nationella riktlinjer eller behandlingsrekommendationer. Huvuddelen av handledning sker i grupp av klinisk kompetenta lärare med anknytning till medicinska fakulteten, Umeå universitet. Handledaren ansvarar för stöd och återkoppling vid planering och genomförandet av förbättringsarbetet. Handledning anpassas till studenten och projektets förutsättningar och kan, vid behov, bedrivas enskilt. Undervisning bedrivs huvudsakligen i studerandeaktiv form med inspelade föreläsningar, gruppträffar och seminarier. Undervisning sker framförallt via videokonferensteknik men också med fysiska träffar under s.k. inneveckor. Vid flera tillfällen under kursen genomförs strukturerad bedömning med feedback från handledare gällande måluppfyllelse och utvecklingsbehov. Studenten ska redovisa sitt projekt muntligt och skriftligt, och muntligt opponera på andra studenters projekt. Den skriftliga rapporten ska utformas enligt angiven mall.
Obligatoriska moment är skriftlig projektplan samt projektrapport och seminarier. Undervisningen ges på svenska.
Examination kommer att ske skriftligt av inlämnad projektplan och projektrapport samt muntligt i seminarieform, enligt följande:
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga ovanstående moment är godkända. Studenter skall få besked om resultatet av prov eller annan examinationsform inom 15 arbetsdagar.
Värderingsförmåga och förhållningssätt examineras löpande under kursen genom lärarnas observation under genomförandet av ingående läraktiviteter.
Handläggning av underkänd examination
Student som ej har godkänt resultat vid ordinarie examinationstillfälle har rätt till förnyat examinationstillfälle, som ska erbjudas senast två månader efter ordinarie examinationstillfälle, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. Under perioden maj-juni gäller dock att omprov ska erbjudas inom tre månader från ordinarie prov. Tidpunkt för förnyat examinationstillfälle bör meddelas senast i samband med ordinarie examination.
En student som blivit underkänd i examination har rätt att genomgå förnyad examination ytterligare fem gånger för att bli godkänd. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. Efter fyra underkända examinationer i ett moment i en kurs sammankallas ett möte mellan student, representant för studiesociala rådet, examinator och studievägledare samt eventuell övrig representant utsedd av studenten, för att hjälpa studenten att nå ett lyckat studieresultat. I de fall studenten trots svårigheter önskar fortsätta sina studier på programmet erbjuds studenten gå om aktuell kurs. Förutsättning för detta är att det finns ledig plats på kursen. Detta kan endast göras en gång.
För kurs som upphört eller genomgått större förändringar ges möjlighet att göra omprov på kursen upp till två år från den tidpunkt då förändringen skedde.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om såväl tidigare utbildning som motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.