Engelskt namn: Neonatal Intensive Care Nursing
Denna kursplan gäller: 2016-01-04 till 2017-12-31 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2018-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2016-01-04 och 2017-12-31
Kursplan för kurser med start mellan 2015-01-05 och 2016-01-03
Kursplan för kurser med start mellan 2010-01-18 och 2015-01-04
Kurskod: 3OM029
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Omvårdnad: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: Programkommittén för sjuksköterskeprogrammet, 2007-10-31
Reviderad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2015-12-15
Kursen behandlar omhändertagande av det nyfödda barnet och dess familj vid allvarliga sjukdomstillstånd i nyföddhetsperioden. CPAP- och respiratorbehandling samt övervakning av vitala funktioner behandlas. Nutrition, smärtbehandling, känguru- och samvård inom intensivvård ingår. Praktiska färdigheter i omhändertagande av barn och vård av svårt sjukt barn i kuvös övas. Verksamhetsanknuten utbildning erbjuds som extra stöd till den som saknar tidigare praktisk erfarenhet av neonatal intensivvård. Etiska aspekter kopplade till neonatal intensivvård samt aspekter på intersektionalitet belyses i relation till kursens innehåll.
Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningsätt
Svensk legitimation som sjuksköterska samt yrkesverksamhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid. Engelska B/Engelska 6 och Svenska B/Svenska 3. Undantag från språkkrav kan beviljas för dig med svenska som modersmål eller motsvarande.
Kursen ges som nätbaserad utbildning med halvfartsstudier där 2-3 sammankomster om sammanlagt fyra dagar hålls på kursorten. Ett studerandeaktivt lärande tillämpas och studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt.
Arbetsformerna varierar mellan föreläsningar, individuellt arbete, arbete i studiegrupper, seminarier och metodövningar vid kliniskt träningscentrum (KTC). För student som saknar tidigare praktisk erfarenhet av neonatal intensivvård erbjuds upp till 70 timmar/två veckors verksamhetsanknuten utbildning som extra stöd för att klara kursens uppgifter och kunna nå de förväntade studieresultaten. I samtliga inlämningsuppgifter skall ett vetenskapligt förhållningssätt tillämpas och vetenskaplig litteratur refereras. Seminarier och metodövningar är obligatoriska moment.
Som student behöver man ha tillgång till dator med internetuppkoppling med 2.0 Mbit/s eller högre i båda riktningarna, ett usb-headset med mikrofon samt en webbkamera. Trådbunden uppkoppling är alltid att föredra. Man kan även koppla upp sig på ett bibliotek eller lärcentrum.
Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd (VG), godkänd (G) och underkänd (U). Kursen examineras individuellt i form av skriftlig salstentamen (VG-U), muntliga caseredovisningar (G-U) samt skriftlig inlämningsuppgift (G-U).
Betyget på hel kurs utgör en sammanvägd bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla examinerande och obligatoriska moment är godkända. För att få betyget VG på hel kurs fordras betyget VG på tentamen samt betyget G på övriga examinationer.
Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
www.umu.se/regelverk
Senaste upplaga gäller.
Asfyxi och neonatal HLR
Blennow Mats, Sjörs Gunnar
Stockholm : Svensk förening för obstetrik och gynekologi : 2013 : 63 s. :
Obligatorisk
Gardner Sandra L.
Merenstein & Gardner's handbook of neonatal intensive care
7th ed. : St. Louis, Mo. : Mosby : 2010 : 1026 s. :
ISBN: 9780323067157 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Neonatologi
Lagercrantz Hugo, Hellström-Westas Lena, Norman Mikael, Lyons Lena
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 539 s. :
ISBN: 978-91-44-04643-3 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Lundqvist Pia
Omvårdnad av det nyfödda barnet
2., [uppdaterade och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 320 s. :
ISBN: 978-91-44-05550-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Aktuella vetenskapliga artiklar inom området.