"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Omvårdnad, självständigt arbete med inriktning mot ambulanssjukvård, 15 hp

Engelskt namn: Pre-hospital Emergency Care, Thesis of 15 credits for a Degree of Master of Medical Science (60 credits)

Denna kursplan gäller: 2015-08-31 till 2015-09-06 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3OM232

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Omvårdnad: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad

Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram - avancerad nivå (PRSA), 2011-04-04

Reviderad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2014-11-17

Innehåll

Kursen omfattar datainsamling, dataanalys, rapportskrivning och försvar av ett examensarbete som ska ha sin utgångspunkt i vårdverksamhet. Kursen är en fördjupning i ämnet omvårdnad med inriktning mot ambulanssjukvård och i olika forskningstraditioner och vetenskapliga metoder. Aspekter på genus, klass och etnicitet behandlas i relation till det valda ämnet. Studenten skall utifrån samlad empirisk kunskap som förvärvats t ex genom kliniska studier, studiebesök, intervjuer och observationer fördjupa sina kunskaper inom specialistområdet. Teoretisk och empirisk kunskap skall integreras och vikt bör läggas vid att belysa närstående- och patientperspektiv liksom den förvärvade kunskapens betydelse för den specialistutbildade sjuksköterskans funktion som ledare i omvårdnadsarbetet. Studenten skall tillämpa och vidareutveckla inhämtade kunskaper med den grad av självständighet som krävs för den specialistutbildade sjuksköterskan och för fortsatta studier på avancerad nivå. Arbetet, som skall ha god vetenskaplig grund, kan utmynna i en vetenskaplig artikel, ett förbättringsarbete, en systematisk litteraturgenomgång, en uppsats, eller ett informations- eller utbildningsmaterial.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna

  • formulera ett syfte som tar sin utgångspunkt i befintligt kunskapsunderlag inom omvårdnad med inriktning mot ambulanssjukvård
  • genomföra systematisk sökning och insamling av vetenskapliga publikationer utifrån ett formulerat syfte
  • kritiskt granska och värdera vetenskapliga publikationer med avseende på använda metoder och resultat ur ett klass-, genus-, etnicitets- och forskningsetiskt perspektiv
  • planera, genomföra och försvara en studie/förbättringsarbete i omvårdnad med inriktning mot ambulanssjukvård samt kritiskt granska ett motsvarande arbete

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs att kurserna Fysiologi med inriktning mot akutsjukvård, 9 hp, Omvårdnad med inriktning mot akutsjukvård, 6 hp och Omvårdnad med inriktning mot ambulanssjukvård, 15 hp är godkända samt att kursen Omvårdnad och ambulanssjukvård vid skadehändelser och katastrofer, 6 hp är genomgången.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och handledning enskilt och gruppvis i samband med seminarier. Fokus ligger på studenternas eget lärande och självständiga arbete och kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt. Det självständiga arbetet dokumenteras i en rapport som ska ha god vetenskaplig nivå. Seminarier är obligatoriska.

Examination

Som betyg används en tregradig betygsskala, underkänd, godkänd eller väl godkänd. Kursen examineras i form av ett självständigt arbete samt i ett seminarium med respondent- och opponentskap som utformas så att en individuell bedömning av studentens prestationer kan göras. En betygskommitté sammansatt av disputerade lärare granskar arbetet och föreslår ett slutgiltigt betyg till examinator som fastställer betyget. Student som ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få utföra kompletterande uppgifter i stället för en förnyad examination. Betygskommittén bestämmer vilka uppgifter studenten ska utföra samt inom vilken tid som komplettering ska vara utförd. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. Student som blivit underkänd erbjuds studievägledning.

För att bli godkänd på hela kursen, krävs att det självständiga arbetet och obligatoriska moment inom kursen är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av dessa olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är genomgångna.
 
Tillgodoräknande

Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Övriga föreskrifter

www.umu.se/regelverk

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 36

Kurslitteratur

Egen sökning av relevant litteratur i förhållande till ämnesval.