Engelskt namn: Cancer Care, Thesis of 15 credits for a Degree of Master of Medical Science (60 credits)
Denna kursplan gäller: 2014-08-18 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2014-08-18
Kursplan för kurser med start mellan 2013-01-21 och 2014-08-17
Kurskod: 3OM245
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Omvårdnad: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram - avancerad nivå (PRSA), 2011-04-04
Reviderad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram - avancerad nivå (PRSA), 2013-12-17
Kursen omfattar datainsamling, dataanalys, rapportskrivning och försvar av ett examensarbete som ska ha sin utgångspunkt i vårdverksamhet. Kursen är en fördjupning i ämnet omvårdnad med inriktning mot cancervård och i olika forskningstraditioner och vetenskapliga metoder. Aspekter på genus, klass och etnicitet behandlas i relation till det valda ämnet. Studenten skall utifrån samlad empirisk kunskap, som förvärvats t ex genom kliniska studier, studiebesök, intervjuer och observationer, fördjupa sina kunskaper inom specialistområdet. Teoretisk och empirisk kunskap skall integreras och vikt bör läggas vid att belysa närstående- och patientperspektiv liksom den förvärvade kunskapens betydelse för den specialistutbildade sjuksköterskans funktion som ledare i omvårdnadsarbetet. Studenten skall tillämpa och vidareutveckla inhämtade kunskaper med den grad av självständighet som krävs för den specialistutbildade sjuksköterskan och för fortsatta studier på avancerad nivå. Arbetet, som skall ha god vetenskaplig grund, kan utmynna i en vetenskaplig artikel, ett förbättringsarbete, en systematisk litteraturgenomgång, en uppsats eller ett informations- eller utbildningsmaterial.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
Svensk legitimation som sjuksköterska samt kandidatexamen i omvårdnad eller sjuksköterskeexamen om 180 hp varav minst 15 hp examensarbete (motsvarande) eller motsvarande utländsk examen. Yrkeserfarenhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Undantag kan beviljas för dig med svenska som modersmål eller motsvarande. Saknas formell behörighet kan andra betydelsefulla kunskaper och erfarenheter, s.k. reell kompetens, prövas.
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och handledning enskilt och gruppvis i samband med seminarier. Fokus ligger på studenternas eget lärande och självständiga arbete och kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt. Det självständiga arbetet dokumenteras i en rapport som ska ha god vetenskaplig nivå. Seminarier är obligatoriska.
Som betyg används en tregradig betygsskala, underkänd, godkänd eller väl godkänd. Kursen examineras i form av ett självständigt arbete samt i ett seminarium med respondent- och opponentskap som utformas så att en individuell bedömning av studentens prestationer kan göras. En betygskommitté sammansatt av disputerade lärare granskar arbetet och föreslår ett slutgiltigt betyg till examinator som fastställer betyget. Student som ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få utföra kompletterande uppgifter i stället för en förnyad examination. Betygskommittén bestämmer vilka uppgifter studenten ska utföra samt inom vilken tid som komplettering ska vara utförd. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. Student som blivit underkänd erbjuds studievägledning.
För att bli godkänd på hela kursen, krävs att det självständiga arbetet och obligatoriska moment inom kursen är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av dessa olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är genomgångna.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
www.umu.se/regelverk
Egen sökning av relevant litteratur i förhållande till ämnesval.
Friberg Febe
Dags för uppsats : vägledning för litteraturbaserade examensarbeten
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 154 s. :
ISBN: 978-91-44-04315-9 (3. tr.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Den kvalitativa forskningsintervjun
Kvale Steinar, Brinkmann Svend, Torhell Sven-Erik
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2009 : 370 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/3314-02/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-05598-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Statistiska metoder
Körner Svante, Wahlgren Lars
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2005 : 211 s. :
ISBN: 91-44-04420-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Essentials of nursing research : appraising evidence for nursing practice
Polit Denise F., Beck Cheryl Tatano
7., [updated] ed. : Philadelphia PA : Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins : cop. 2010 : xiv, 610 s. :
ISBN: 978-0-7817-8153-4 (alk. paper)
Se Umeå UB:s söktjänst
Study guide for essentials of nursing research : appraising evidence for nursing practice
Polit Denise F., Beck Cheryl Tatano
7. ed : Philadelphia : Wolters Kluwer Health : 2010 : vi, 282 s. :
ISBN: 0-7817-8581-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Vetenskapsrådet
Codex Regler och riktlinjer för forskning
2009 :
Läsanvisning: www.codex.vr.se
Evidensbaserad omvårdnad : en bro mellan forskning & klinisk verksamhet
Willman Ania, Stoltz Peter, Bahtsevani Christel
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 192 s. :
ISBN: 978-91-44-05644-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Relevanta artiklar, avhandlingar och publikationer för området tillkommer.