Huvudområden och successiv fördjupning:
Omvårdnad: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2016-12-21
Innehåll
Organisering av omvårdnadsarbetet
Styrdokument som reglerar vården och omsorgen samt det hälsofrämjande arbetet bland äldre människor
Dokumentanalys som forskningsmetod
Samverkan mellan vårdgivare
Sociala biståndsbeslut för äldre människor
Etiska dilemman i organisationer
Teamarbete
Teamledning
Teamets roller och värderingar
Arbetsklimatets betydelse för omvårdnadsarbetet
Intervjuanalys som forskningsmetod
Utveckling av omvårdnadsarbetet genom kvalitetssäkring
Omvårdnadshandledning
Omvårdnadshandledningens betydelse i omvårdnadsarbetet
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska studenten ha
Kunskap och förståelse
om hur omvårdnadsarbetet påverkas av politiska beslut
om vårdteamet och dess betydelse för omvårdnadsarbetet
för att kunna motivera och stödja personal i att bearbeta upplevelser i omvårdnadsarbetet
Färdighet och förmåga
att granska, analysera och värdera styrdokument för att omsätta dem i omvårdnadsarbetet
att förbereda och genomföra kvalitativa intervjuer och analysera hur arbetsklimatet inverkar på omvårdnaden av den äldre människan
att leda och utveckla omvårdnadsarbetet i samverkan med teamet och med stöd av kontinuerligt kvalitetssäkringsarbete
Värderingsförmåga och förhållningssätt
för att med stöd av etiska principer kunna värdera etiska konflikter och dilemman som kan uppstå i en offentligt reglerad förvaltning
för att kunna visa insikt i hur det egna förhållningssättet inverkar på omvårdnadsarbetet
Behörighetskrav
Svensk legitimation som sjuksköterska samt kandidatexamen i omvårdnad eller sjuksköterskeexamen om 180 hp varav minst 15 hp examensarbete (motsvarande) eller motsvarande utländsk examen. yrkesverksamhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid. Engelska A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Undantag kan beviljas för dig med svenska som modersmål eller mostsvarande. Saknas formell behörighet kan andra betydelsefulla kunskaper och erfarenheter, s k reell kompetens, prövas.
Undervisningens upplägg
Kursen ingår i Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot vård av äldre, 60 hp, som ges i samverkan mellan flera lärosäten. För genomförandet av denna kurs svarar Mittuniversitetet.
Studierna bedrivs enskilt och i grupp via en webbplattform. Studieformen förutsätter studenternas aktiva deltagande i nätbaserade diskussioner och seminarier. Verksamhetsanknutna studier genomförs med inriktning mot organisation och ledarskap samt kvalitets- och utvecklingsarbete av omvårdnaden av den äldre människan.
Examination
Organisering av omvårdnadsarbetet, 3 hp Examinationen omfattar en skriftlig examination i grupp där ämnesspecifika kunskaper, 1 hp och forskningsmetod, 0,5 hp examineras. Verksamhetsanknutna studier omfattande 1,5 hp examineras individuellt.
Teamarbete, 3 hp Examinationen omfattar en skriftlig individuell examination där ämnesspecifika kunskaper, 1 hp och forskningsmetod, 0,5 hp examineras. Verksamhetsanknutna studier omfattande 1,5 hp examineras individuellt.
Omvårdnadshandledning, 1,5 hp Examinationen omfattar en ämnesspecifik individuell skriftlig examination.
För att erhålla betyget (G), dvs. godkänt betyg på kurs, krävs att alla examinationer är godkända. För betyget väl godkänd (VG) krävs väl godkänt betyg på de tre individuella examinationerna och godkänt betyg på gruppuppgiften.
Studenter antagna till tidigare version av kursen har rätt att examinera 3 gånger inom loppet av 1 år enligt den kursplanen. Därefter överförs studenterna till denna kursplan.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.