Engelskt namn: Theatre Care
Denna kursplan gäller: 2017-01-02 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2017-01-02
Kursplan för kurser med start mellan 2016-01-11 och 2017-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2015-01-19 och 2016-01-10
Kurskod: 3OM295
Högskolepoäng: 6
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Omvårdnad: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram - avancerad nivå (PRSA), 2013-09-24
Reviderad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2016-05-30
I kursen studeras perioperativ omvårdnad med utgångspunkt i den modell för omvårdnad som utvecklats vid institutionen för omvårdnad, Umeå universitet . Studier av etik och intersektionalitet, hälsa och ohälsa, patientens väg i samhällets vårdkedja, vårdorganisation, perioperativa omvårdnadsåtgärder, säker vård, säkerhetskontroller, positionering, profession, team och teamarbete, arbetsmiljö samt vårdmiljö ingår. Vidare studeras infektionsprevention som vårdhygien, aseptik, antiseptik och steriliseringsprocesser samt förberedelser av personal, patient, medicinskteknisk utrustning och instrumentkunskap.
Efter genomgången kurs ska studenten självständigt kunna
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Sjuksköterskeexamen samt yrkesverksamhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid. Engelska B/Engelska 6 och Svenska B/Svenska 3 eller motsvarande. Undantag från språkkrav beviljas för den som har behörighetsgivande examen från svenskt universitet/högskola.
Kursen är delvis nätburen med 1 vecka på kursorten. Ett studerandeaktivt lärande tillämpas och studierna kännetecknas av kunskapssökande, problemlösning, tillämpning och reflektion utifrån ett vetenskapligt och evidensbaserat förhållningssätt. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, simuleringsövningar och arbete i studiegrupper, föreläsningar och seminarier. Ett pedagogiskt stöd för studenternas lärande är riktade lärandeaktiviteter med ökande svårighetgrad mot kursens mål. I samtliga inlämningsuppgifter ska ett vetenskapligt förhållningssätt tillämpas och vetenskaplig litteratur refereras. Simuleringsövningar är obligatoriska moment.
Då kursen är delvis nätburen ska studenten ha tillgång till dator med webbkamera och internetuppkoppling via bredband eller till ett lärcentrum där motsvarande teknik kan användas.
Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U). Studieuppgift och gruppseminarier kan även värderas enligt tvågradig skala med godkänd (G) eller underkänd (U). Kursen examineras individuellt vid kliniskt moment (G-U), webbaserade flervalsprov (VG-U), skriftlig inlämningsuppgift (VG-U) och webbaserat seminarium (G-U). Vid samtliga examinationer bedöms vetenskaplig integrering för evidensbaserad vård. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga examinationer och obligatoriska moment är godkända. För att bli väl godkänd på kursen krävs att kriterier för godkänd är uppfyllda och att studenten uppnått väl godkänt på webbaserade flervalsprov och skriftlig individuell inlämningsuppgift.
Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i Högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
http://www.umu.se/regelverk
För all kurslitteratur gäller senaste upplaga.
Akut vård ur ett patientperspektiv
Almerud Österberg Sofia, Nordgren Lena
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 102 s. :
ISBN: 978-91-44-07100-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Edberg Anna-Karin
Omvårdnad på avancerad nivå : kärnkompetenser inom sjuksköterskans specialistområden
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 264 s. :
Webbdel (aktiveringskod krävs)
ISBN: 9789144071459
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: www.studentlitteratur.se/minbokhylla
Operationssjukvård : operationssjuksköterskans perioperativa omvårdnad
Midenstrand Madeleine, Törnqvist Lars, Dåvøy Grethe A. Myklestul, Eide Petrin Hege, Hansen Ingeborg
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 452 s. :
ISBN: 978-91-44-06621-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Etikboken : etik för vårdande yrken
Sandman Lars, Kjellström Sofia
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 406 s. :
ISBN: 9789144059334
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Socialstyrelsen
Att förebygga vårdrelaterade infektioner : ett kunskapsunderlag
Stockholm : Socialstyrelsen : 2006 : 461 s. :
http://www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/ECE8175D-45BD-4039-A2AD-E49292A2BC60/5483/200612312.pdf
ISBN: 91-85482-14-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2006/2006-123-12
För området relevanta artiklar, avhandlingar och publikationer tillkommer.