Engelskt namn: Theatre Care
Denna kursplan gäller: 2014-01-20 till 2015-01-18 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2017-01-02
Kursplan för kurser med start mellan 2016-01-11 och 2017-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2015-01-19 och 2016-01-10
Kursplan för kurser med start innan 2015-01-18
Kurskod: 3OM295
Högskolepoäng: 6
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Omvårdnad: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram - avancerad nivå (PRSA), 2013-09-24
Kursen innehåller studier med fokus på omvårdnad av patienter i perioperativ vård med utgångspunkt i den modell för omvårdnad som utvecklats vid institutionen för omvårdnad, Umeå universitet. I kursen ingår studier om organisationen, team, profession, arbetsmiljö och vårdmiljö samt operationsmetodik, vårdhygien och aseptik inom operationssjukvård. Olika perspektiv på hälsa och ohälsa utifrån patient och profession ingår.
Efter genomgången kurs ska studenten självständigt kunna
Svensk legitimation som sjuksköterska. Yrkeserfarenhet som sjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid. Engelska A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Undantag kan beviljas för dig med svenska som modersmål eller motsvarande. Saknas formell behörighet kan andra betydelsefulla kunskaper och erfarenheter, s k reell kompetens, prövas. Tröskelkrav: För tillträde till kursen krävs att kursen Topografisk anatomi med inriktning mot operationssjukvård, 9 hp är genomgången.
Kursen är delvis nätburen med 1 sammankomst på kursorten. Ett studerandeaktivt lärande, som kännetecknas av kunskapssökande, problemlösning, tillämpning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt och beprövad erfarenhet, tillämpas. Arbetsformerna varierar mellan föreläsningar, individuellt arbete, arbete i studiegrupper och kliniska övningar. I samtliga inlämningsuppgifter ska ett vetenskapligt förhållningssätt tillämpas och vetenskaplig litteratur refereras. Examinationer med individuella inlämningsuppgifter och kliniska övningar som obligatoriska moment.
Då kursen är delvis nätburen ska studenten ha tillgång till dator med webkamera, headset och internetuppkoppling via bredband eller till ett lärcentrum (www.larcentra.se) där motsvarande teknik kan nyttjas.
Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U). Kursen examineras individuellt i form av skriftliga tentamen och/eller uppgifter, seminarier och kliniska examinationer. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. Student som underkänts i verksamhetsförlagd utbildning erbjuds en ny utbildningsperiod som till sin längd och sitt innehåll motsvarar den underkända perioden. Vid samtliga examinationer bedöms den vetenskapliga anknytningen. För att bli godkänd på hela kursen, krävs att samtliga examinationer och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
http://www.umu.se/regelverk
Fossum Bjöörn
Kommunikation : samtal och bemötande i vården
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 472 s. :
ISBN: 978-91-44-07007-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nilsson Kerstin
Att vara chef och ledare för omvårdnadsarbete
Lund : Studentlitteratur : 2005 : 175 s. :
ISBN: 91-44-03835-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Operationssjukvård : operationssjuksköterskans perioperativa omvårdnad
Midenstrand Madeleine, Törnqvist Lars, Dåvøy Grethe A. Myklestul, Eide Petrin Hege, Hansen Ingeborg
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 452 s. :
ISBN: 978-91-44-06621-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Socialstyrelsen
Att förebygga vårdrelaterade infektioner : ett kunskapsunderlag
Stockholm : Socialstyrelsen : 2006 : 461 s. :
http://www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/ECE8175D-45BD-4039-A2AD-E49292A2BC60/5483/200612312.pdf
ISBN: 91-85482-14-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2006/2006-123-12
Vårdförbundet
Att vara självklar : att tillhöra en profession i praktiken, att vara operationssjuksköterska
Stockholm : Vårdförbundet : 2006 :
http://www.vardforbundet.se/templates/OntimeStore/OntimeStore.aspx?id=14153
Obligatorisk
Evidensbaserad omvårdnad : en bro mellan forskning & klinisk verksamhet
Willman Ania, Stoltz Peter, Bahtsevani Christel
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 192 s. :
ISBN: 978-91-44-05644-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Relevanta artiklar, avhandlingar och publikationer för området tillkommer.