Engelskt namn: The Nursing Profession - Introduction
Denna kursplan gäller: 2023-01-02
och tillsvidare
Kurskod: 3OM967
Högskolepoäng: 6
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Omvårdnad: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2023-01-13
Innehåll
Kursen omfattar en introduktion till sjuksköterskans profession och huvudområdet omvårdnad. Yrkesprofessionens framväxt och utveckling, hälso- och sjukvårdens organisation samt lagstadgade förutsättningar, sjuksköterskans kärnkompetenser, professionsetik samt auskultation ingår. Modell för omvårdnad samt omvårdnadsprocessen introduceras i kursen.
Relevanta teorier för omvårdnad samt intersektionella perspektiv kopplade till exempelvis maktrelationer, genus, klass, ålder, etnicitet, sexualitet och könsidentitet genomsyrar kursen.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
Kunskap och förståelse
redogöra för sjuksköterskans kärnkompetenser samt förstå hur de relaterar till huvudområdet omvårdnad
redogöra för hälso- och sjukvårdens organisation samt lagstadgade förutsättningar
Färdighet och förmåga
förstå omvårdnad som begrepp och ansvarsområde samt reflektera kring dessa utifrån sjuksköterskans profession och en modell för omvårdnad
Värderingsförmåga och förhållningssätt
reflektera över hur professionsetik och intersektionella perspektiv kan relateras till sjuksköterskans yrkesutövning
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Undervisningens upplägg
Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Ett problematiserande förhållningssätt introduceras i kursen. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i studiegrupp, seminarier och föreläsningar. Obligatorisk auskultation inom vårdverksamhet på studieorten genomförs. Undervisning på engelska kan förekomma.
För de nätbaserade delarna av utbildningen krävs tillgång till dator med bra och stabil internetuppkoppling, ett headset med mikrofon samt webbkamera. Saknas internet kan bibliotek eller lärcentrum vara ett alternativ.
För distansstudenter förekommer i denna kurs sammankomster på studieorten.
Examination
Som betyg används en tvågradig betygsskala; godkänd (G) eller underkänd (U). Kursen examineras i form av skriftlig och muntlig redovisning av uppgifter, enskilt och i grupp, med individuell bedömning.
För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinationer är godkända och obligatoriska moment är fullgjorda.
Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Övriga föreskrifter
Hälso- och vaccinationsprogram
Inför det verksamhetsintegrerade lärandet erbjuds studenter vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet vaccination mot Hepatit B. Därtill erbjuds studenter som inte vaccinerats mot COVID-19 eller mässling, påssjuka och röda hund (MPR) att komplettera med detta. Medicinska fakulteten står enbart för de kostnader som uppkommer inom hälso- och vaccinationsprogrammet i det fall de skett inom ramen av de av programmen organiserade tillfällena.
Tillgång till verksamhetsintegrerat lärande
Verksamhetsintegrerat lärande (inklusive VFU och klinisk praktik) genomförs i första hand i samverkan med Region Västerbotten, Region Norrbotten, Region Västernorrland, Region Jämtland-Härjedalen, samt primärkommuner och ett antal privata aktörer i regionen. Om student inte uppfyller praktikplatsens krav utifrån exempelvis arbetsmiljö eller patientsäkerhetsaspekter, kan universitetet inte garantera tillgång till verksamhetsintegrerat lärande. Universitetet ska då undersöka möjligheten att studenten kan erbjudas annan praktikplats inom ramen för universitetets avtal.
För ytterligare information se regelverket, Umeå universitet.
- Kursen 3OM967 är likvärdig med kursen 3OM367
- Innehållet i kursen 3OM367 överlappar helt med innehållet i 3OM316 - Kursen 3OM367 ersätter kursen 3OM316
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.