"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Tandanatomi, 5 hp

Engelskt namn: Dental Morphology

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 till 2011-09-11 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3OT058

Högskolepoäng: 5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Tandteknik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för odontologi: Tandteknikerprogrammet

Beslutad av: Programkommittén för odontologiska utbildningar, 2006-06-21

Reviderad av: Programrådet för odontologiska program, 2011-06-30

Innehåll

a) De primära och permanenta tändernas makroskopiska anatomi och anatomiska variationsformer, med tyngdpunkt på det permanenta bettet b) Praktisk utbildning för att i bild och modell kunna återge de enskilda tänderna och utforma dessa på ett optimalt sätt beträffande bettfunktion och estetik. Genom laboratorieövningar tränas de studerandes formsinne och förtrogenhet med manuellt modelleringsarbete.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs skall den studerande: a) ha teoretiska kunskaper om de primära och permanenta tändernas anatomi och variationsformer b) i bild och modell kunna återge de enskilda tänderna och utforma dessa på ett optimalt sätt beträffande bettfunktion och estetik.

Behörighetskrav

Univ: Antagen till tandteknikerprogrammet.

Undervisningens upplägg

Den teoretiska undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och demonstrationer samt identifierings- och teckningsövningar. Dessutom ingår litteraturstudier. Den praktiska undervisningen bedrivs i form av demonstrationer i modelleringsteknik och modelleringsövningar varvid tänder i plastiskt material utformas. Därtill ingår identifieringsträning på modeller samt teckningsövningar. Demonstrationer är obligatoriska.

Examination

Kunskapsredovisning sker genom skriftliga delförhör samt slutskrivning. Den praktiska färdigheten och mognaden bedöms på grundval av resultat från övningsmomenten samt praktiska prov. Betygsskalan består av Underkänd och Godkänd. Krav för godkänd kurs: Deltagande i de obligatoriska momenten eller motsvarande, samt godkända förhör och praktiska prov. Den studerande har rätt att byta examinator efter två underkända examinationer. Antalet tentamenstillfällen är begränsat till fem. För mer information, se utbildningsplanen. Tillgodoräknande Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet (helt eller delvis) kan godtas för tillgodoräknande ankommer på fakultetsnämnden, eller det organ som fått nämndens delegation. Prövning sker i samråd med kursansvarig. Beslut om tillgodoräknande av kurs kan överklagas.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 36

Edward Stig
Odontologisk ordbok
Stockholm : Invest-odont : 1981 : 55 s. :
ISBN: 91-85660-16-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Madlung Rolf
Tandvårdstermer
Stockholm : Invest-odont : cop. 1988 : 50, [5], 57 s. :
ISBN: 91-85660-82-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Van Beek Geoffrey Conrad
Dental morphology : an illustrated guide
2., [enl.] ed. : Bristol : Wright : 1983 : vii,135p :
ISBN: 0-7236-0666-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst