Huvudområden och successiv fördjupning:
Odontologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Tandläkarutbildningen
Beslutad av: Programkommittén för odontologiska utbildningar, 2007-12-20
Reviderad av: Programrådet för odontologiska utbildningar, 2010-11-12
Innehåll
Delkurs 1
Fysikalisk bakgrund och tekniska förutsättningar för röntgendiagnostik
Röntgenstrålningens biologiska verkan och strålskydd
Lagar och förordningar
Praktisk röntgenbildtagning av tänder och käkben
Röntgenanatomi
Diagnostik av patologiska förändringar med tyngdpunkt på sjukdomar i tänder och käkben
Delkurs 2
Diagnostik av patologiska förändringar i käkar och kringliggande vävnader
Auskultation vid specialistundersökningar i odontologisk radiologi
Praktisk röntgenbildtagning av tänder och käkben
Kvalitetsarbete
Förväntade studieresultat
Efter delkurs 1 förväntas den studerande kunna bedöma och värdera frågeställningar i samband med odontologiska rutinröntgenundersökningar samt välja en undersökningsteknik som har lämplig form och omfattning grundad på kunskaper om strålningsrisker och strålskydd. Vidare skall den studerande kunna identifiera ordinär anatomi och patologiska förändringar d.v.s. vara väl förtrogen med den diagnostik som krävs i allmän tandläkarpraktik. Den studerande ska självständigt kunna genomföra och ansvara för intraorala röntgenundersökningar.
Efter delkurs 2 förväntas den studerande ha inhämtat övergripande kunskaper för att kunna identifiera sådana patologiska förändringar som ger anledning till remiss till specialist samt övergripande kunskaper om andra radiografiska metoder som krävs för fullständig utredning av sådana patologiska förändringar. Den studerande skall också kunna utforma en remiss och formulera en relevant frågeställning. Den studerande skall vidare kunna värdera sin radiologiska verksamhet och kritiskt följa den vetenskapliga utvecklingen inom ämnet.
Behörighetskrav
Den studerande skall inom tandläkarprogrammet ha genomgått samtliga kurser vilka tidsmässigt föregår denna kurs eller ha motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, demonstrationer, laborationer, auskultationer, grupparbeten samt obligatorisk klinisk träning i undersökningar av patienter.
Examination
Den studerandes prestationer bedöms genom olika former av prov under delkurserna vilka betygsätts med betygen underkänd eller godkänd. På termin nio avslutas kursen med sluttentamen. För att bli godkänd i kursen krävs att sluttentamen och övriga prov samt obligatoriska moment är godkända.
Betygsskalan består av betygen Underkänd och Godkänd.
Den studerande har rätt att byta examinator efter två underkända examinationer. Antalet tentamenstillfällen är begränsat till fem. För mer information, se utbildningsplanen.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt.
Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger.
Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen.
TILLGODORÄKNANDE
Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet (helt eller delvis) kan godtas för tillgodoräknande ankommer på fakultetsnämnden eller det organ som fått nämndens delegation. Prövning sker i samråd med kursansvarig. Beslut om tillgodoräknande av kurs kan överklagas.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.