"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Vetenskapliga metoder, 4 hp

Engelskt namn: Scientific Methods

Denna kursplan gäller: 2011-09-05 till 2011-09-11 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3OT137

Högskolepoäng: 4

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Odontologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för odontologi: Tandteknikerprogrammet

Beslutad av: programrådet för odontologiska program, 2011-06-30

Innehåll

Kursen i vetenskapliga metoder är fördelad på två terminer med följande innehåll Delkurs 1: Vetenskapsmetodik, allmän- och forskningsetik Delkurs 2: Vetenskapsmetodik samt statistik

Förväntade studieresultat

Delkurs 1: Efter genomgången kurs skall den studerande självständigt kunna söka litteratur i databaser på Internet samt kritiskt läsa vetenskapliga artiklar och ha kunskap om de metoder som används vid framtagande och bearbetning av vetenskapliga data. Dessutom ska den studerande ha grundläggande kunskaper i allmän- och forskningsetik. Delkurs 2: Efter genomgången kurs skall den studerande självständigt kunna utföra och tolka enklare statistik, ha fördjupade kunskaper i litteratursökning i universitetets databaser samt kunna skriva vetenskapliga rapporter.

Behörighetskrav

Delkurs 1: Den studerande skall inom tandteknikerprogrammet vara godkänd i samtliga kurser på termin 1. Delkurs 2: Den studerande skall inom tandteknikerprogrammet vara godkänd i samtliga kurser på termin 3.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av litteraturstudier, föreläsningar, seminarier och demonstrationer. Litteraturstudier, seminarier och demonstrationer inom de båda delkurserna är obligatoriska.

Examination

Efter genomgången kurs skall den studerande kritiskt ha granskat en vetenskaplig artikel och skrivit ett abstract till artikeln samt satt en adekvat titel på arbetet. Arbetet skall presenteras såväl skriftligt som muntligt. Dessutom ska den studerande ha genomfört litteratursökningsuppgifter och en hemtentamen. Betygsskalan består av Underkänd och Godkänd. Krav för godkänd kurs: Deltagande i de obligatoriska momenten och godkänt resultat på de olika uppgifterna i delmomenten. Den studerande har rätt att byta examinator efter två underkända examinationer. Antalet tentamenstillfällen är begränsat till fem. För mer information, se utbildningsplanen. Tillgodoräknande Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet (helt eller delvis) kan godtas för tillgodoräknande ankommer på fakultetsnämnden, eller det organ som fått nämndens delegation. Prövning sker i samråd med kursansvarig. Beslut om tillgodoräknande av kurs kan överklagas.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 36

Backman J.
Rapporter och uppsatser.
Lund : Studentlitteratur : 1998 : 213 s. :
ISBN: 91-44-00417-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst