"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Protetik 2, 10 hp

Engelskt namn: Prosthetic Dentistry 2

Denna kursplan gäller: 2013-09-09 till 2021-09-05 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3PR013

Högskolepoäng: 10

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Odontologi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Tandläkarutbildningen

Beslutad av: Programrådet för odontologiska program, 2012-12-13

Reviderad av: Programrådet för odontologiska program, 2012-12-14

Innehåll

Kursen ges inom tandläkarprogrammet, termin 7,8 och 9
Kursen består av tre delkurser:
Delkurs 1: 6 högskolepoäng (termin 7)
Delkurs 2: 2 högskolepoäng (termin 8)
Delkurs 3: 2 högskolepoäng (termin 9)

  • Tandförluster ur ett psykosocialt perspektiv; effekter på livskvalitet
  • Diagnostik och terapiplanering vid omfattande tandförluster och kollaberade bett
  • Protetiska behandlingsalternativ kvalitetsvärderade utifrån användarperspektivet
  • Kliniskt beslutsfattande i relation till andra odontologiska discipliner
  • Kombinationsprotetisk behandling i teori och praktik
  • Implantatprotetisk behandling och underhåll av konstruktioner på implantat
  • Dentala material och deras biologiska effekter
  • Prognos, komplikationer, utvärdering och uppföljning vid protetisk behandling
  • Lagar och förordningar, relaterade till Protetik

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Den studerande ska

  • ha fördjupade kunskaper om vilka funktionella konsekvenser tandförluster kan medföra i både kortare och längre perspektiv.
  • behärska den proteiska terminologin och äga kunskaper om möjligheter och metoder att med hjälp av olika former av både tand- och/eller mjukvävnadsunderstödd, samt implantatstödda protetiska ersättningar återskapa eller upprätthålla ett för patienten godtagbart status i funktionellt och socialt hänseende.
  • kunna ta hänsyn till de använda dentala materialens biologiska effekter.
  • känna till de risker för skada och följdverkningar i de orala vävnaderna som framställning av protetiska konstruktioner, inklusive implantatkirurgiska åtgärder, kan medföra och hur dessa risker kan förebyggas.
  • kunna tillämpa föreskrifterna som reglerar det ekonomiska stöd Svenska Staten tillhandahåller för patienter med protetiska vårdbehov.

Färdigheter och förmåga 
Den studerande ska

  • med ett stort mått av självständighet kunna använda de teoretiska- och praktiska kunskaperna i kliniken för att planera, genomföra och utvärdera både enklare och mer avancerade protetiska behandlingar på en nivå motsvarande vad som förekommer inom allmäntandvård, inklusive revision av patienter som behandlats med implantatprotetik. Detta innebär förmåga att kunna diagnostisera de flesta tillstånd av betydelse för protetisk behandling för att avgöra när protetisk behandling är indicerad.

Delkurs 1
Den studerande ska

  • kunna omsätta teori i praktik vid behandling av patienter med kombinationsprotetik och andra former av mer avancerade protetiska lösningar
  • ha tillägnat sig teoretisk förståelse för planering och genomförande av implantatprotetisk behandling.

Delkurs 2
Den studerande ska

  • ha en fördjupad teoretisk kunskap om protetik på implantat i kombination med naturliga stöd, samt etiologi, behandling och prognos för infektioner vid dentala implantat
  • kunna utföra undersökning och underhåll av implantat-protetiska konstruktioner och vara förtrogen med hur stödbehandling för implantatpatienter ska organiseras.

Delkurs 3
Den studerande ska

  • kunna genomföra behandling av patienter med mångfacetterat vårdbehov
  • kunna sammanställa en analyserande epikritisk bedömning i slutfasen av varje behandling och med den som bakgrund göra en prognosbedömning på medellång sikt
  • med prognosbedömningen som stöd kunna utforma en plan för revision och underhåll under prognosperioden
  • uppvisa adekvata färdigheter i preparativt arbete för de flesta former av tandstödd protetik och behärska de vanliga teknikerna för avtryckstagning och käkregistrering för såväl tandstödd- som plattprotetisk behandling.

 
Värderingsförmåga och förhållningssätt

Den studerande ska

  • kunna uppträda på ett professionellt sätt i den kliniska miljön
  • i sitt kliniska arbete uppvisa ansvarsfull journalföring samt ett etiskt korrekt och empatiskt förhållningssätt, samt kunna kommunicera och etablera god kontakt med patienter och medarbetare
  • ha en helhetssyn av patienten i sin behandlingsplanering och därmed kunna ta hänsyn till patientens medicinska, sociala och ekonomiska förhållanden.

Behörighetskrav

För att börja på kursen ”Protetik 2, 10 Hp”, krävs att ”Protetik 1, 8 Hp” är genomgången. ” För att examineras i ”Protetik 2, delkurs 1, 6 hp” krävs att Protetik 1; 8 Hp är godkänd. För att påbörja Protetik 2, delkurs 2, 2 hp” krävs att delkurs 1 är genomgången, samt godkänt resultat i ”Stadieexamination delkurs 1” För att påbörja ”Protetik 2, delkurs 3, 2hp” krävs att delkurs 2 är genomgången. Om mer än två terminer förflutit sedan senaste kliniska praktik inom programmet, förlorar denna sin giltighet som uppfyllande av kurskrav inför resterande delkurser.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, litteraturstudier och följande obligatoriska moment: demonstrationer, klinisk tjänstgöring med behandling av egna patienter, seminarier och terapidiskussioner.
Vid behov av kompletteringsmöjlighet kontaktas kursansvarig eller grupplärare. Ett upprepat moment eller alternativ uppgift genomförs då.

Examination

Den studerandes kunskap bedöms genom skriftligt förhör. Färdighets- och förtrogenhetskunskap examineras genom löpande bedömningar av den studerandes prestationer i kliniken och under kliniska seminarier. För att bli godkänd på kursen krävs godkända skriftliga förhör delkurs 1 och delkurs 3, godkända redovisningar och godkänd klinik. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av alla dessa moment och sätts först när obligatoriska moment är godkända.

Den studerande som underkänts vid prov eller ej deltagit vid första ordinarie provtillfälle ska beredas tillfälle att deltaga i ytterligare prov inom tre månader. Infaller provtillfället i nära anslutning till terminsslut ska prov anordnas senast två veckor efter ny terminsstart. Den studerande som underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Den studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande förändringar.

Den studerande som blivit underkänd i ordinarie prov har rätt att genomgå förnyat prov två gånger. Om studenten efter tre prov fortfarande är underkänd kan studenten rekommenderas, eller på eget initiativ, ansöka om att gå om kursen. Ansökan inges till berörd fakultetsnämnd eller det organ som fått nämndens delegation. Den studerande som genomfört sammanlagt fem prov men inte blivit godkänd ges inget ytterligare provtillfälle. Därefter kommer inga ytterligare resurser att erbjudas.

Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt.

Studentens avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt vid vilken kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger.

Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att denne tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Vid praktik har studenten rätt att byta examinator redan efter första provtillfället. Anhållan om byte av examinator inlämnas skriftligt till programrådet för odontologiska program (PRO).

Tillgodoräknande
Den studerande har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 37

Textbook of removable prosthodontics : the Scandinavian approach
Gunne Johan, Thorén Margareta Molin
Copenhagen : Munksgaard : cop. 2012 : 261 s. :
ISBN: 978-87-628-0955-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Milleding Percy G.
Preparations for fixed prosthodontics
Copenhagen : Munksgaard Danmark : 2012 : 294 p. :
ISBN: 87-628-1071-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Clinical periodontology and implant dentistry.n Vol. 2 :p Clinical concepts
Lindhe Jan, Lang Niklaus P., Karring Thorkild
5. ed. : Oxford, UK ;a Ames, Iowa : Blackwell Munksgaard : 2008 : 2 vol.; s. 573-1340 :
ISBN: 978-1-4051-6099-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

A textbook of fixed prosthodontics : the Scandinavian approach
Nilner Krister, Karlsson Stig, Dahl Bjørn L.
2., [updated] ed. : Stockholm : Gothia fortbildning : 2013 : 422 s. :
ISBN: 978-91-7205-796-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst