"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Strålningsfysik med inriktning mot strålbehandling, 7,5 hp

Engelskt namn: Radiation physics for radiotherapy

Denna kursplan gäller: 2013-12-30 till 2017-01-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3RA019

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Omvårdnad: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Radiografi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för diagnostik och intervention

Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram - avancerad nivå (PRSA), 2013-09-24

Innehåll

Kursen behandlar omvårdnadsåtgärder vid strålbehandlingsrelaterade symtom samt grundläggande strålningsfysik som strålnings växelverkan med material, detektorer, biologiska effekter och strålskydd. Vidare ges en introduktion till bildgivande teknik för tumöridentifiering och som underlag för dosplanering. Slutligen tas extern strålbehandlingsteknik upp som linjäracceleratorn, behandlingshuvud, verifikationssystem och strålbehandlingstekniker för de vanligaste behandlingsområdena.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna
- beskriva och förklara de grundläggande principerna för strålbehandling och strålbehandlingsprocessen inklusive säkerhetskontroller och avvikelsehantering
- beskriva lämpliga omvårdnadsåtgärder vid strålbehandlingsrelaterade symtom
- översiktligt redogöra för olika bildgivande tekniker och verifikationssystem som används i samband med strålbehandling
- beskriva strålbehandlingsmetodiken för de vanligaste behandlingsområdena
- beskriva strålbehandlingsapparatens principfunktion och dess säkerhetssystem
- förklara och redovisa kunskaper om användningen av Datortomografi (DT), Magnetresonanstomografi (MR-kamera) och Positronemissionstomografi (PET-kamera) vid strålbehandling
- förstå och redogöra för joniserande strålnings produktion och växelverkan med materia samt dess biologiska effekt
- förstå och redogöra för strålskydd gällande personal, patienter och närstående samt tillämpa strålskyddslagen och relevanta strålskyddsföreskrifter
 

Behörighetskrav

Sjuksköterske- alternativt röntgensjuksköterskeexamen. Yrkeserfarenhet som sjuksköterska alternativt röntgensjuksköterska motsvarande minst 12 månader heltid.

Undervisningens upplägg

Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt. Arbetsformerna varierar mellan föreläsningar, individuellt arbete, studier i grupp samt obligatoriska moment som metodövningar, auskultationer och seminarier. Kursen är i huvudsak nätburen med en inledande kursträff på en - tre dagar på kursorten. Föreläsningar sker i huvudsak via webplattform där all information om utbildningen också kommer att finnas tillgänglig. Tyngdpunkten ligger på föreläsningar tillgängliga via webplattformen, egna litteraturstudier och nätbaserad kommunikation med kurskamrater och lärare via en web-baserad lärplattform. Studenten ska ha tillgång till egen dator med internetuppkoppling via bredband. Vissa seminarier kommer att vara webbaserade med för detta särskilt avsett program. Studenten ska därför ha tillgång till web-kamera och headset (hörlurar och mikrofon).

Examination

Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd, godkänd eller underkänd. Kursen examineras individuellt i skriftliga eller muntliga tentamina. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga examinationer och obligatoriska moment är godkända. Obligatoriska moment är metodövningar, auskultationer och seminarier. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. Antal provtillfällen är begränsade till totalt fem.

Övriga föreskrifter

http://www.umu.se/regelverk/



Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 1

Strålbehandling
Degerfält Jan, Moegelin Ing-Marie, Sharp Lena
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 272 s., iv pl.-s. :
ISBN: 978-91-44-04523-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Relevanta artiklar, avhandlingar och publikationer för området tillkommer. Delar av litteraturen kommer att vara på engelska.