"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Innovation, evidens och prevention - Sjukgymnasten i samhället, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-02-03

Engelskt namn: Physiotherapy with Focus on Evidence -Based Methods, Prevention and Innovative Strategies

Denna kursplan gäller: 2007-09-03 till 2013-08-25 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 3SG016

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Sjukgymnastik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Avdelningen för fysioterapi

Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut- och sjukgýmnastprogrammen, 2007-05-09

Innehåll

Kursen består av en verksamhetsförlagd utbildning alternativt arbete i projektform, 7,5 hp, och en teoretisk fördjupning, 7,5 hp Studenten väljer verksamhetsområde i samråd med kursansvarig lärare. Utbildningen kan förläggas till nya sjukgymnastiska verksamhetsområden, till sjukgymnastik inom offentlig och privat vård eller till verksamhetsförlagd utbildning eller forskningsprojekt utomlands. Evidensbaserat arbetssätt, preventivt arbete inom det aktuella verksamhetsområdet och samverkan med andra yrkesgrupper betonas. Om studenten väljer att arbeta i projektform, så sker detta utifrån en projektplan som godkänts av kursansvarig. Under den teoretiska fördjupningen gör studenten en litteraturstudie inom ett ämne med nära anknytning till den verksamhetsförlagda utbildningen eller projektet. Arbetet dokumenteras genom en sammanfattning, en evidensöversikt och en poster.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna: - tillämpa klinisk problemlösning och med ett professionellt förhållningssätt arbeta utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet - knyta kontakter och samverka med yrkesgrupper och samarbetspartners från olika verksamhetsområden - planera, genomföra, utvärdera och dokumentera ett projekt (avser de studenter som valt projektform) - genomföra en riktad litteratursökning och använda relevanta databaser och sökord. - redovisa en litteraturgenomgång med evidensöversikt och sammanfattning samt diskutera och värdera resultatet och utifrån detta ge egna förslag till prevention och förändringsarbete - utforma en poster som tydligt lyfter fram ett huvudbudskap - diskutera evidens, innovation, prevention och sjukgymnastens roll i nutid och framtid inom olika verksamhetsområden och utifrån ett nationellt och internationellt perspektiv

Behörighetskrav

Univ: Avklarade kurser som motsvarar samtliga föregående kurser i sjukgymnastutbildningen termin 1-4.

Undervisningens upplägg

Kursen bygger på självständigt arbete i form av litteraturstudier, och verksamhetsförlagd utbildning/projekt med handledning. Det finns ett resurstillfälle kring hur en poster kan byggas upp och avslutande seminarier.

Examination

Examination sker i form av skriftliga inlämningsuppgifter, seminarium och samråd med VFU-handledare. Som betyg används en tvågradig betygsskala, godkänd eller underkänd. För att bli godkänd på kursen krävs följande: 1. Inlämningsuppgifter gjorda enligt direktiv i studiehandledningen 2. Att studenten aktivt bidrar med kunskap och egna reflektioner vid samtliga seminarier 3. Godkänd betyg på verksamhetsförlagd utbildning. Betyget på hela kursen utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. I de fall prov eller obligatoriska moment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan annan rimligt proportionell uppgift anges. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Efter tre prov skall studenten ansöka om plats i förnyad kurs. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programkommittén begära annan examinator. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för sjukgymnastprogrammet. Student som underkänts i verksamhetsförlagd utbildning erbjuds två ny utbildningsperiod som till sin längd och innehåll motsvarar den underkända perioden. TILLGODORÄKNANDE Prövning huruvida en tidigare utbildning helt eller delvis kan godtas för tillgodoräknande avgörs av programkommittén (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Övriga föreskrifter

Studierna skall bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehandling (www.umu.se). För student som bryter mot medicinska fakultetens plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen kap.10.

Litteratur

Giltig från: 2007 vecka 36

Att leda och arbeta i projekt : en praktisk handbok om att lyckas i projekt
Lööw Monica, Mooij-Lindman Mireille
3. uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2003 : 181, [2] s. :
ISBN: 91-47-07308-X (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Socialstyrelsen
Folkhälsorapport 2005
Stockholm : Socialstyrelsen : 2005 : 395 s. :
http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2005/8707/2005-111-2.htm
ISBN: 91-7201-940-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Statens folkhälsoinstitut Yrkesföreningar för fysisk aktivitet
FYSS : fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling.
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut, 2003 (Sandviken : 412 s. :
ISBN: 91-7257-235-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Vetenskapliga artiklar och annan litteratur tillkommer utifrån studentens individuella verksamhets- och fördjupningsområde.