Kursen behandlar rationalism och expressionism som strömningar i ett brett kulturhistoriskt perspektiv med fokus på det arkitektoniska och konstnärliga rummet. Genom att studera arkitektur-, konst- och kulturhistoriska gestaltningar, processer och sammanhang ger kursen kunskap om och förståelse för olika sätt att uttrycka och gestalta rum.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för rationalismens och expressionismens sammanhang i arkitektur-, konst och kulturhistoria.
- beskriva hur rum har uttryckts inom rationalism och expressionism.
- i seminarieform diskutera för kursen centrala texter, objekt och fenomen.
- självständigt utföra en rapport samt reflektera över tillvägagångssätt och slutresultat.
Behörighetskrav
Univ: För tillträde till kursen krävs kurserna Arkitektoniska scenarier (15 hp), Rumsliga koncept (6 hp), Teknologiska utopier (3 hp) samt Modernismen under 1900-talet (6 hp), eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, självstudier samt en studieresa eller motsvarande uppgift.
Examination
Examination sker fortlöpande genom såväl muntliga som skriftliga och gestaltande uppgifter, individuellt och i grupp samt genom en större individuell skriftlig uppgift.
På kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För godkänt fordras närvaro vid
den lärarledda undervisning som är av prövande karaktär.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfällen. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs har rätt att få en ny examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om en ny examinator ställs till Institutionsstyrelsen för Arkitekthögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande prövas individuellt. I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med annan kurs av liknande innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studievägledaren vid Arkitekthögskolan.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.